Lucija Magaš
najbolja na „Opisujemo sustave"

 

 

 

   Lucija Magaš, učenica Medicinske škole Ante Kuzmanića, pobjednica je na Državnom natjecanju i smotri „Opisujemo sustave“,  a koje je putem interneta održana 9. i 10. studenog 2020. godine, umjesto u travnju 2020.
    Organizatori ovog Državnog natjecanja i smotre bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko interdisciplinarno društvo. Zbog pandemije i epidemioloških mjera ovogodišnje natjecanje održalo se u digitalnom okruženju preko platforme Microsoft Teams.

   Učenica Medicinske škole Ante Kuzmanića, Lucija Magaš, a pod vodstvom mentorice prof. Gabrijele Marin, već je u prvoj etapi natjecanja ostvarila najveći broj bodova s istraživačkim radom „Čudesan svijet bakterija“, na pismenom dijelu je ostvarila drugo mjesto, ali je nakon usmenog izlaganja potvrdila prvo mjesto.
   Iako prva u svojoj kategoriji (učenici 1. i 2. razreda) nije zanemarivo da je Lucija imala najveći broj bodova među svim sudionicima, bez obzira na dob učenika.
   Tema „Čudesan svijet bakterija“ istražuje interakciju između bakterija koje se nalaze u školskim prostorima i učenika koji tu borave. Tijekom praktičnog rada učenica je uzela briseve s različitih školskih površina te je utvrdila broj i varijabilnost kolonija. Također je ispitala djelotvornost različitih dezinficijenasa te je dokazala da neki „prirodni dezinficijensi“ mogu bolje djelovati od onih koji sadrže visok postotak etanola.

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.