CARNET-u europska nagrada
za digitalizaciju škola u Hrvatskoj

Bruxelles, 14. listopada 2020.
(Hina)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET, javna ustanova za promicanje obrazovanja, osvojila je u srijedu navečer europsku nagradu "Regiostars" za projekt kojim je uvela brzi internet i računala u 10 posto osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a kojim do kraja 2022. godine namjerava transformirati sve škole u zemlji.

   Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, od 2004. godine dodjeljuje priznanja za inovativne projekte financirane iz fondova Europske unije.
   „Budite ponosni na ovo što ste učinili“, istaknuo je europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmidt. „Više škola će moći izvoditi nastavu tijekom pandemije koronavirusa“, dodao je u obraćanju videovezom tijekom dodjele nagrada u Bruxellesu.
   U kategoriji vještine i obrazovanje“ bila su nominirana još četiri projekta iz Francuske, Poljske/Rusije, Italije te Švedske/Finske.
   „CARNET je svojim projektom „e-škole“ povećao korištenje informatičke tehnologije u hrvatskim osnovnim i srednjim školama. Nastavnici i škole dobili su opremu za kvalitetnije izvođenje nastave a kojom će učenici steći znanje kojim će biti konkurentniji na tržištu rada“, navela je Europska komisija tijekom nominacije hrvatskog projekta.
   U 150 škola, što je 10 posto svih škola u Hrvatskoj, uvedena je od 2015. do 2018. godine barem jedna informatička učionica s izrazito brzim internetom te priključivanjem na „laptope“ i „tablete'. Uvedena je i oprema za održavanje prezentacija. Oko 920 učitelja dobilo je na raspolaganje hibridna računala, te prošlo dodatnu informatičku edukaciju za njihovo korištenje, kako bi korist imalo 6.000 učenika. Te škole se nalaze u različitim dijelovima Hrvatske.
   Za kupnju računala, tečajeve i uvođenje informatičke opreme plaćeno je 40 milijuna eura od čega su 34 milijuna eura došla iz Europskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF) i Europskog socijalnog fonda (ESC). Preostalih 6 milijuna eura uplatilu su hrvatski porezni obveznici.
   Nakon početnog pilot programa koji je završio 2018. godine, Hrvatska je nastavila opremati škole informatičkom opremom.
   „Sve je to pomoglo da tijekom pandemije koronavirusa škole jako brzo prijeđu na 'online' podučavanje“, rekla je voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček iz CARNET-a. Napomenula je kako „multifunkcionalne učionice potiču kreativno podučavanje“, a da je digitalizirano i poslovanje škola.
   „Nakon iskustva s pilot programom otpočeli smo drugu fazu. Danas u programu imamo sve škole u Hrvatskoj, a do kraja 2022. godine transformirat će se njihov način učenja i podučavanja“, poručila je Prskalo Maček.
   Priznanje CARNET-u dodijeljeno je tijekom Europskog tjedna regija i gradova, najveće konferencije posvećene smanjivanju razlika između siromašnih i bogatih dijelova Europske unije. Europska komisija nastoji smanjiti razlike financirajući predložene projekte novcem iz zajedničkog proračuna EU-a.
   Nagrade su u srijedu navečer dodijeljene realiziranim projektima u još tri kategorije: „Industrijska tranzicija i pametna Europa“, „Cirkularno gospodarstvo za zelenu Europu“ i „Zalaganje građana za kohezijske europske gradove“.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

   Svečana dodjela nagrada održala se sinoć u Bruxellesu u okviru Europskog tjedna regija i gradova, slaveći izvanredne projekte kohezijske politike iz cijele Europe, kao i pilot-projekt e-Škole koji je osvojio nagradu za najbolji projekt u kategoriji Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu.

   Nagradu RegioStars Europska komisija svake godine dodjeljuje projektima financiranima iz sredstava Europske unije kako bi promovirali izvrsnost i nove pristupe u području regionalnoga razvoja, a usredotočeni su na pet područja, ključnih za budućnost regionalne politike EU.
   Sinoć je na svečanoj dodjeli nagrada, pilot-projekt e-Škole nagrađen kao najbolji projekt u kategoriji Inkluzivni rast – Vještine i obrazovanje za digitalnu Europu, dokazujući važnost cjelovitog pristupa primjeni moderne tehnologije, digitalnih sadržaja i podrške omogućujući tako jednake prilike za obrazovanje svih učenika.
   „Iznimno smo počašćeni i sretni što smo dobili nagradu za pilot-projekt e-Škole. To je rezultat napora svih zaposlenika CARNET-a koji su ponosni što sudjeluju u unaprjeđivanju obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj”, rekla je Andrijana Prskalo Maček, voditeljica projekta e-Škole.
   „Druga faza programa e-Škole je u tijeku i do kraja 2022. godine digitalno ćemo transformirati nastavne i obrazovne procese u svim školama. Na taj ćemo način doprinijeti jačanju digitalnih kompetencija nastavnika i učitelja, a posredno i učenika, kako bismo ih pripremili za tržište rada 21. stoljeća, daljnje obrazovanje i cjeloživotno učenje “.
   Pilot-projekt e-Škole pokrenut je 2015. godine, a njegov glavni rezultat je povećanje razine digitalne zrelosti 10 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. U digitalno zrelim školama nastavnici koriste tehnologiju kako bi unaprijedili nastavu, razvijaju vlastite digitalne sadržaje te pružaju podršku samostalnom učenju i razvoju kritičkih vještina kod učenika koji su u središtu nastavnog procesa. Učenici tako aktivno sudjeluju u nastavi s povećanom motivacijom za učenje i nastavak školovanja te samim time postaju i konkurentniji na tržištu rada. Upravljanje e-Školama je učinkovito i transparentno, a komunikacija i razmjena e-dokumenata između škole, njenih dionika i osnivača znatno jednostavnija.
   U drugoj fazi programa e-Škole, do kraja 2022. godine, u svim školama bit će izgrađene bežične lokalne mreže s odgovarajućom aktivnom mrežnom opremom. Po dvije učionice u svakoj školi bit će opremljene modernom opremom, a svi nastavnici će dobiti prijenosna računala koja će im pomoći u primjeni suvremenih metoda poučavanja. Stoga je važan segment programa e-Škole kontinuirana podrška te provođenje edukacije nastavnika, učitelja i djelatnika škole. Također, kako bi se dodatno olakšala i potaknula uporaba IKT-a, razvijaju se brojni digitalni obrazovni sadržaji te drugi e-sadržaji i e-usluge, a provodit će se i aktivnosti koje se bave sigurnosnim aspektima uvođenja IKT-a.
   „Uspjeh pilot-projekta kojim smo obuhvatili 10 posto hrvatskih škola dao nam je vjetar u leđa i pružio potrebno iskustvo kako bismo proveli drugu fazu programa te osigurali da i preostalih 90 posto škola još brže postigne visoku razinu digitalne zrelosti”, rekao je Goran Kezunović, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET.
   „Pružajući školama i učiteljima ne samo infrastrukturu, već i digitalne usluge, sadržaj, obrazovanje i podršku, znatno smo doprinijeli lakšem i uspješnom prelasku s tradicionalnog načina poučavanja na online nastavu u Hrvatskoj što se pokazalo ključnim tijekom nedavnih izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa.“

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.