Prenosimo sa: 

Na jesen 2023. Medicinska škole seli u svoju zgradu u Jazinama

 

 

 

 

 

 

 

    U Medicinskoj školi Ante Kuzmanića danas je održana početna konferencija dvaju projekata koje će ova ustanova provesti kao regionalni centar kompetentnosti, a čiji će rezultat biti preseljenje u novu zgradu na mjestu sadašnjeg "hotela Čazma" kod zgrade Zavoda za zapošljavanje, opremanje objekta te edukacija djelatnika u skladu sa suvremenim zahtjevima obrzovanja. Kroz projekte "Unaprjeđenje infrastrukture Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva" te „MEDIC1NSKA+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva" škola će dobiti skoro 80 milijuna kuna.

   Prigodnoj svečanosti u školi nazočili su državna tajnica Marija Pletikosa, zadarski župan Božidar Longin, ravnateljica ZADRA Nove Marina Vuković - Dujmović, kao i djelatnici koji su konferenciju, zbog epidemioloških razloga, pratili putem video-linka iz susjedne učionice. No prva "zvijezda" konferencije bio je ravnatelj škole Davor Vidaković, ne samo zbog zasluga u razvoju Medicinske škole, već i zbog skorog odlaska u mirovinu.
   - Za devet dana odlazim u mirovinu, ponosan na ovu školu, ali i ljude, zajednicu, učenike koje smo odgojili. Ovih projekata, kao i drugih koji su se dogodili u školi, ne bi bilo da nije vizije pojedinaca i velikog i snažnog rada cijele zajednice koja prati rad škole. Sretna je okolnost da imamo aktivnu suradnju sa županijom, koja je primjer ostatku Hrvatske, rekao je Vidaković.
   Zadarski župan Božidar Longin podsjetio je kako je škola, uz još 24 strukovne škole, proglašena Centrom kompetentnosti u sektoru zdravstva za područje pet županija. U dva natječaja, za infrastrukturu i za jačanje kapaciteta, osigurala je blizu 80 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od kojih će značajan iznos biti upotrijebljen za uređenje i dogradnju bivšeg đačkog doma na Relji za potrebe Medicinske škole.
   - Naime, kako sadašnji prostor kojim raspolaže Medicinska škola nije dovoljan za ostvarenje svih aktivnosti koje škola provodi, pojavila se ideja o uređenju spomenute zgrade na Relji u koji bi se škola u potpunosti preselila. Veliku prednost toj ideji daje činjenica da je nova lokacija u neposrednoj blizini glavne nastavne baze - Opće bolnice Zadar. U tom kompleksu, u kojem značajnu ulogu ima zgrada nove Poliklinke koja se i dalje postupno useljava, pacijenti će dobiti kompletnu uslugu, a bolje uvjete rada imat će i cjelokupno zdravstveno osoblje, rekao je Longin.
   Zadarska županija, istaknuo je, svjesna je potreba na tržištu rada, pa je od ove u deficitarna zanimanja pribrojili medicinske sestre, tehničare i farmaceutske tehničare. Županija će svim učenicima od prvog do završnog razreda financirati udžbenike i, prema potrebi, druge troškove školovanja.
   Vrijeme provedbe projekta je od 1.7. 2019. do do 21. 9. 2023. godine, kada će zgrada, koja će biti među najmodernijim i najljepšim u državi, biti gotova i useljena. Škola će imati 15 učionica, kabinete, knjižnicu i sve potrebne sadržaje ne samo za školovanje učenika, nego i edukaciju djelatnika, odraslih polaznika, kao i učenika s invaliditetom i poteškoćama u razvoju. Izgled nove škole potpisuje poznati zadarski arhitektonski dvojac Letilović/Pedišić, a koliko je uspješan pokazuje i činjenica da su ga hrvatski ministri, za vrijeme predsjedanja Europskom unijom, pokazivali svojim kolegama iz europskih zemalja kao primjer ulaganja u školstvo.

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.