Adriani Škunca, pjesnikinji i fotografkinji
nagrade „Vladimir Nazor“

 

 

    Našoj otočnoj pjesnikinji i fotografkinji, Adriani Škunca, čestitamo na još jednom velikom priznanju i nagradi!
   Odbor Nagrade „Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu, u području književnosti, dodijelio je ovoj velikoj pjesnikinji otoka nagradu za životno djelo. To je priznanje koje se dodjeljuje istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

   Andriana Škunca
je sa Zvonimirom Mrkonjićem i Hrvojem Pejakovićem. sastavila antologiju hrvatskih pjesama u prozi Naša ljubavnica tlapnja. Nadalje, napisala je monografiju Biblijski vrt / Sveta zemlja lunjskih maslina, te knjigu poetskih eseja, putopisno dnevničkih zapisa Hodopis rubovima otoka. Piše također i književne kritike, a istaknute su i njene knjige pjesama. Svojom poezijom oduševljava i izvan naših granica te su joj većinom sva djela prevedena na gotovo sve europske jezike. Osim iznimnog književnog rada, ova umjetnica ima i bogati fotografski opus. Održala je niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Češkoj.
   Za svoj rad nadahnuće pronalazi u nestvarno lijepom paškom krajoliku: „Iza pustih predjela, prepuštenih vjetru i udarima valova, plimi i oseki otok se tanji u zgusnutu, tamnu nit, koju zatvara daljina. Na njemu se sve povezuje i slaže. Ono stvarno, opipljivo, samo je podloga na koju naliježe nestvarno i eterično. Slika i riječ mogu podariti smisao postojanju. Sve ostalo je nedokučivo.“
   Ponosni smo na našu istaknutu umjetnicu i zahvalni na svakom njenom umjetničkom djelu kojim veliča i živi naš otok.

Redakcija RivaOn        
Srednje škole Bartula Kašića Pag

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.