Virtualni Dan otvorenih vrata
Srednje škole Bartula Kašića Pag

 

 

 

 

 

   U ovoj godini, nastavnici i učenici na čelu s ravnateljicom Srednje škole Bartula Kašića Pag, imali su brojne planove i obljetnice koje su se trebale proslaviti. Također, planirali smo predstaviti sve projekte i aktivnosti koje smo ostvarili kroz proteklu godinu. Zbog svima nam poznate situacije s korona virusom, ti planovi su se barem odgodili do daljnjega. Unatoč cjelokupnoj situaciji, odlučili smo virtualno predstaviti Dan otvorenih vrata u Srednjoj školi Bartula Kašića u Pagu.

  
Prvo smo predstavili treće, dopunjeno izdanje naše knjižice recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“. Spomenutom knjižicom nastojimo sačuvati otočnu gastronomsku, ali i jezičnu baštinu, budući da su recepti zapisani na standardnom hrvatskom jeziku te na otočnim idiomima. Ponosno smo predstavili dugogodišnji rad mnogih generacija naših učenika, naših djelatnika te suradnika koji su nesebično podijelili s nama svoje male i velike gastro tajne.
   Nadalje, na Danu otvorenih vrata u našoj školi najveće zanimanje uvijek pobudi manifestacija "Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku", kojom škola promovira tradicionalnu kuhinju otoka Paga. O ovoj smo manifestaciji objavili nekoliko nastavaka. Najznačajniji je video uradak o pripremi tradicionalne paške slastice - paškog pandešpanja koji se u prošlosti pripremao i degustirao samo u imućnijim paškim obiteljima za velike blagdane i događaje. Naizgled obični biskvit, pandešpanj oduševljava sve koji su ga jednom probali.
   Video uradak su pripremili učenici 2u razreda strukovne kvalifikacije kuhar.
   Zatim na red dolazi predstavljanje cjelogodišnjeg projekta „Upoznajmo Bartula Kašića“ kojeg je profesorica hrvatskog jezika Nataša Strugar provela s učenicima 1. i 4. razreda gimnazije.
   Kroz istraživanje života i djela Bartula Kašića u učionici i na terenu, spoznavali su njegovu važnost u hrvatskoj kulturi i povijesti jezika; razvijali sklonosti, interes i sposobnost njegovanja kulturne, jezične i povijesne baštine otoka Paga i šire te razvijali sposobnost za prijenos i praktičnu primjenu znanja u daljnjem životu i radu.
Osim plakata i prezentacije o životu i radu Bartula Kašića, učenici su najpoznatijom izrekom iz „Rituala rimskog“ našeg Pažanina i jezikoslovca, ukrasili i stepenice na ulazu u školu.
   Ono što smo još izdvojili i ponosno predstavili je izrada 3D objekta. Na izbornoj nastavi Informatike, učenici 3 i 4 razreda gimnazije su u okviru kurikularne teme Multimedijski projekt izradili primjere korištenje Virtualne stvarnosti, odnosno vizualizaciju 3D objekata.
   Prvi korak bio je izrada 3D modela/objekata. Učenici su 3D objekte izradili pomoću programa TinkerCad. Neki su koristili unaprijed dostupne predloške, a neki učenici su samostalno, na temelju slika objekata, izradili svoje 3D modele.
   Drugi korak je bio timski istražiti što je to virtualna stvarnost i koji oblici virtualne stvarnosti postoje i svoje istraživanje predstaviti pomoću Sway prezentacijskog alata. Treći korak je bio samostalno izraditi neki od oblika virtualne stvarnosti koristeći samostalno izrađeni 3D objekt. Ovaj projekt učenici su u cijelosti napravili kroz online nastavu što još više ističe njihovu samostalnost i želju za stjecanjem novih informatičkih znanja koja se mogu koristiti u svakodnevnom životu.
   Možemo zaključiti kako je život zaista nepredvidiv i kako je važno i u teškim vremenima pokazati pribranost, entuzijastičnost i snažan duh. Jedino tako možemo svojim učenicima pokazati pravi primjer škole za život, kako bi ih želja za stvaranjem, učenjem i napredovanjem uvijek tjerala na bolje sutra.

Redakcija RivaOn        
Srednje škole Bartula Kašića Pag

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.