Otvorene prijave probni online eseja iz Hrvatskog jezika i
komunikacijski kanal s maturantima

Zagreb, 05. svibnja 2020.
(Hina)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) uspostavilo je Viber zajednicu Matura(nti) 2020., kako bi osiguralo da učenici završnih razreda srednjih škola i ostali pristupnici, učitelji i roditelji budu u toku sa svim informacijama o provedbi ovogodišnjeg ispita državne mature.

   "Sadržaj Viber zajednice Matura (nti) 2020. bit će usmjeren na informacije od vitalnog značaja za sve one koji pristupaju polaganju ispita državne mature kako bi im se osigurao uspješan kraj srednjoškolskog obrazovanja. Kako bi se učenici u ovim zahtjevnim uvjetima mogli potpuno pripremiti za polaganje državne mature, ključno je koristiti kanal za izravnu komunikaciju i pravovremeno informirati kako srednjoškolce i ostale pristupnike, tako i njihove nastavnike i roditelje", ističe se u priopćenju MZO.
   Viber zajednica Matura (nti) 2020. koristit će se gotovo svakodnevno za komuniciranje najnovijih podataka o datumima održavanja ispita državne mature, slanje priprema za pojedine predmete u obliku videolekcija, informiranje o konceptu provođenja probnog online eseja iz Hrvatskog jezika, obavijesti o oglednim primjerima ispita koje je izradio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i drugo, objasnili su iz Ministarstva.
   Ministarstvo time želi maturantima pružiti izravan kanal dotoka informacija, prilagođen njihovim potrebama za vrijeme pandemije COVID-19, a koji će im na koncu omogućiti uspješnu pripremu i polaganje ispita državne mature.
   "Maturanti će iz prve ruke dobiti točne i pravovremene informacije o državnoj maturi. U ovim vremenima krize, važno je da velike korporacije svojim primjerom pokažu što znači društvena odgovornost i kako zajedno možemo premostiti krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa", rekla je, navodi se u priopćenju, ministrica Blaženka Divjak, zahvalivši Rakuten Viberu na podršci koju je pružio Ministarstvu.
   Direktorica poslovnog razvoja Rakuten Viber Daniela Ivanova rekla je kako je tvrtka ponosna što je Ministarstvo prepoznalo Viber kao učinkoviti alat za komunikaciju s maturantima. "Zajedno možemo dati podršku učenicima završnih razreda srednje škole tijekom jednog od najvažnijih razdoblja njihovog života - državne mature", dodala je Ivanova.

   Viber zajednici Ministarstva znanosti i obrazovanja može se pridružiti na poveznici https://vb.me/726e1e 

 

 

 

 

 

ZAGREB, 04. svibnja 2020.
(Hina)

 

 

Otvorene prijave za pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika
 

    Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) otvorilo je u ponedjeljak prijave za pisanje probnog online eseja iz Hrvatskog jezika, koje će se održati u utorak 12. svibnja na virtualnoj platformi Loomen.

   Prijave za pisanje probnog online eseja otvorene su od 4. do 7. svibnja putem poveznice https://cn1-loomen.carnet.hr/, a sudjelovanje u pisanju eseja nakon prijave je obavezno.
   Probni online esej pisat će se na platformi Loomen u utorak 12. svibnja, s početkom u 10 sati, a rezultati probnog eseja pomoći će učenicima u pripremi za državnu maturu.
   Iz Ministarstva podsjećaju da će se obvezni predmeti polagati od 8. do 29. lipnja.
   Ministarstvo je projekt pisanja probnog eseja iz Hrvatskog jezika pokrenulo u suradnji s CARNET-om i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja.
   Ciljevi projekta su omogućavanje maturantima gimnazija i četverogodišnjih i petogodišnjih strukovnih škola da prije pisanja ispita državne mature dobiju povratne informacije o uspješnosti pisanja eseja te ispitivanje tehnoloških mogućnosti online pisanja ispita državne mature.
   "Maturanti su nam u ovoj izvanrednoj situaciji prva briga te je niz aktivnosti bio usmjeren upravo njima. U suradnji s RTL televizijom pokrenuli smo pripreme za maturu koje su dostupne subotom na programu RTL-a 2, a NCVVO je pokrenuo digitalne sadržaje U centru mature na kojima se mogu naći savjeti za pripremu mature i zadaci za rješavanje. Dodatno, odlučili smo da gradivo drugog polugodišta neće ulaziti u ispite državne mature", istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.