ECO BUKOVICA, projektna ekipa Srednje škole Obrovac, ušla u treću fazu projekta Ministarstva regionalnog razvoja

Mladi Obrovčani
aktivno čuvaju ljepote svoje Bukovice

 

 

 

 

 

 

 

   Eco Bukovica, projektna ekipa Srednje škole Obrovac, sastavljena od 12 učenika, predstavnika prvog I drugog razreda gimnazije te prvog I trećeg razreda ekonomske, predvođeni nastavnicama ekonomske grupe predmeta – voditeljicom Emilom Šimičić Bajlo I zamjenicom Irenom Šimurinom, već četiti mjeseca vrijedno rade na projektu „Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra“.

   U tome ih ne sprječava ni aktualna situacija s koronavirusom. „Trenutačno smo u trećoj fazi provođenja projekta gdje nam je obveza terenskim istraživanjem otkriti što više podataka s terena i donijeti zaključak kako je taj projekt djelovao na naš grad. Sada, kad nam je zbog trenutne situacije kretanje suženo, radimo online. Dogovaramo se telefonski, šaljemo mailove… Svatko od učenika ima svoj dio zadatka I svoju odgovornost. Mogu ih samo pohvaliti jer su zaista odgovorno I s puno zalaganja pristupili ovom projektu" kaže Šimičić Bajlo.
   Nastavnica inzistira da se svakog od njih I poimenice spomene. Dakle, članovi Eco Bukovice su: Tea Lončar, Matilda Vrkić, Roko Šimičević, Roko Anić, Lana Milić, Antonela Maričić, Patricija Sekulovski, Nikolina Trošelj, Nika Klanac, Božidar Vrkić, Hana Modrić i Sara Vidović.
   „Čvrsto vjerujemo da će ovi mladi ljudi viđeno i naučeno iz ovog projekta implementirati u svoju lokalnu zajednicu slijedeći slogan “Misli globalno, djeluj lokalno”. U stvari, glavni razlog zašto smo se uključili baš u ovaj projekt bio pokušati potaknuti promijenu svijesti lokalnog stanovništva u pogledu očuvanja prekrasne prirode Bukovice" ističe voditeljica projekta.

   Inače, „Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra“ dio je pilot projekta „At the School of OPEN COHESION – ASOC“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
   Cilj projekta je promicanje sudjelovanja učenika u praćenju ulaganja koja se provode putem kohezijske politike Europske Unije korištenjem javnih podataka te boljem razumijevanju kohezijske politike i njezina utjecaja na svakodnevni život građana. Projekt ASOC temelji se na talijanskom obrazovnom programu, A Scuola di Open Coesione.
   U cijeloj su RH, osim Srednje škole Obrovac, za sudjelovanje u Pilot projektu izabrane još samo četiri škole: X. gimnazija Ivan Supek iz Zagreba, Gimnazija Franje Petrića iz Zadra, Gimnazija Gospić iz Gospića i Gimnazija Nova Gradiška iz Nove Gradiške.
Pogledaj škole
   Zadatak nam je, dakle, bio odabrati jedan projekt, financiran sredstvima Europske Unije koji se proveo ili se provodi na području naše županije, kojega ćemo promatrati. Svoje istraživanja predstavit ćemo završnim video uratkom, a najuspješnija škola dobit će nagradno putovanje u Bruxelles," doznajemo od naše sugovornice.

   Kako je već spomenuto, Srednja škola Obrovac odlučila se za projekt Grada Zadra „Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra“ . Riječ je projektu čiji je cilj potaknuti građane grada Zadra na savjesno i odgovorno gospodarenje otpadom. Projektne aktivnosti su kombinacija izobraznih i promotivnih aktivnosti čija bi sinergija trebala nametnuti poruku široj javnosti na sprječavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, ponovnu uporabu predmeta i kućno kompostiranje. Ukupna vrijednost projekta je 1.455.985,48 kn, dok je EU sufinancirala projekt s iznosom od 1.193.442,53 kn. Razdoblje provedbe projekta je od 03. 05. 2018. do 03. 01. 2020. godine, a projekt je financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Redakicija RivaOn   
Srednje škole Obrovac

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.