Poziv na natječaj
„Millenium stih – poetski maraton
RIJEČI IZNAD SVEGA“ 4

 

 

   Nakon uspješna tri poetska maratona (2017., 2018. i 2019.) koji su se održali u crkvi sv. Donata, na kojima je sudjelovalo na stotine (npr. samo na prošlom preko 150) pjesnika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studenata i odraslih pjesnika, što je imalo odličan medijski odjek, ove godine, po četvrti put organiziramo poetski maraton.
   Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Zadra, Sveučilišta u Zadru i TZ Zadar udruga književnih stvaralaca "Riječi iznad svega" održat će 25. rujna 2020. manifestaciju "Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA" 4 u crkvi sv. Donata u samoj povijesnoj jezgri grada.


   Ova manifestacija ima nekoliko ciljeva, a temeljnji je promicanje čitanja i pisanja, posebice poetske riječi, kod različitih dobnih skupina, od osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata do odraslih ljudi. Zadnjih godina troje mladih znanstvenika s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković, proveli su istraživanje među zadarskim srednjoškolcima. Rezultat istraživanja pokazuje da 63 % učenika srednjih škola u zadnjih godinu dana nije bilo u kazalištu. Posjećenost drugim kulturnim manifestacijama još je daleko niža što su umnogome doista porazni rezultati. Ovom manifestacijom nastojimo popularizirati kulturu pisane riječi i književnosti kao umjetnosti riječi koja je to i po samoj svojoj definiciji.
   Pored obrazovne funkcije, ova manifestacija obogatit će i kulturni aspekt događanja u turističkoj ponudi u vrijeme postsezone kad u našem gradu još uvijek relativno velik broj turista. Manifestacija je i službeno uvrštena u program TZ Zadar za 2020. godinu.
   Na manifestaciju se mogu prijaviti učenici svih osnovnih i srednjih škola Zadarske županije. Slobodno možete poslati i radove koji su već bili objavljeni (u školskim časopisima i sl.) ili izvedeni na LiDraNu i sličnim smotrama.
   Kao što se vidi iz programa, primarni je cilj ove manifestacije popularizacija pjesničke riječi – posebice kod mlađeg naraštaja. Djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta sudjeluju u programu sa svojim stihovima. S obzirom da program podupire Zadarska županija, intencija je da u programu sudjeluju učenici svih škola Zadarske županije, što također omogućuje djeci da se međusobno upoznaju te da prezentiraju svoju školu u svom širem zavičaju.

Nakon manifestacije svi učenički radovi koji budu prijavljeni i pročitani na manifestaciji bit će objavljeni u prigodnoj zbirci „Millenium stih- poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA 4“ (svi učenici imaju pravo na besplatan primjerak zbirke kao i jedna koja ide za školsku knjižnicu, a za dodatne primjerke potrebno je uplatiti kotizaciju od 50,oo kn)
   Pozivamo vas da se pridružite programu manifestacije i organizirate sudjelovanje svojih učenika ovom programu.
   Natječaj je otvoren od 15. travnja do 1. lipnja 2020.
   Pjesme mogu biti napisane na hrvatskom standardnom jeziku kao i na dijalektu.


   Važnoi je napomenuti da zbog formata zbirke (A5) koja će kao svjedočanstvo događaja biti, kao i prethodnih godina, tiskana nakon manifestacije, pjesma s naslovom može imati 26 redaka zajedno s proredima između naslova i strofa, ako je pisana u strofama.

1. redak: IME I PREZIME učenika, ŠKOLA
2. redak: prazan
3. redak: NASLOV pjesme
4. redak: prazan
5.- 24. retka: tekst pjesme
25. redak: prazan
26. redak: IME I PREZIME mentora

   U jednom retku (stihu) može biti maksimalno 50 znakova zajedno s razmacima.

   U zajedničku zbirku kao pisano svjedočanstvo manifestacije ulaze samo one pjesme autora koje će biti pročitane na manifestaciji u Sv. Donatu 25. rujna 2019. Svi učenici kojima pjesma bude objavljena u zbirci imaju pravo na besplatan primjerak. Još jedan besplatan primjerak ide za školsku knjižnicu škole iz koje učenik dolazi.
Jedan učenik može poslati jednu pjesmu.
   Svim učenicima i mentorima u završnom dijelu manifestacije bit će uručene zahvalnice.
Natječaj je otvoren od 15. travnja do 31. svibnja u 24:00h.
   Pjesme trebaju biti lektorirane.
   Radove je potrebno dostaviti u Word 97-2003/ Times New Roman/12 na adresu:
milleniumstihpoetskimaraton1@gmail.com

Organizacijski odbor:

Emilija Vučkov Mijatović (Predsjednica Udruge "Riječi iznad svega")
Dr. sc. Rafaela Božić
Ivica Ušljebrka, prof.
Marija Ivoš, likovni pedagog
Prim. dr. Mirko Jamnicki Dojmi
Nevenka Šarić
Klaudija Tokić
Andreja Hrašćanec Jezeršek Malta
Siniša Mijatović
Zdenko Knežević Zdens

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.