Zbog prevencije od Corona virusa
od ponedjeljka se obustavlja rad svih škola, fakulteta i vrtića

 

 

 

 

ZAGREB, 13. ožujka 2020.
(Hina)

 

 

 

 

 

 

 

   Od ponedjeljka se na dva tjedna obustavlja rad svih škola, fakulteta i vrtića u Hrvatskoj. Obznanio je to danas premijer Andrej Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom.

 

Ministrica Divjak:
Program za više razrede i srednju školu na Sportskoj televiziji

 

 

   Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je u petak da od ponedjeljka, osim programa na HRT 3 za niže razrede, na Sportskoj televiziji kreće program za više razrede osnovnih i za srednje škole s video materijalima koji će biti dostupni online.

   „Osim programa na HRT 3 za niže razrede osnovnih škola, Sportska televizija bit će svojevrsna back-up opcija za više razrede, odnosno za srednju školu", rekla je ministrica novinarima pred Banskim dvorima uoči sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima.
   „Od ponedjeljka će krenuti program na Sportskoj televiziji s onim video materijalima koji će biti dostupni učiteljima i učenicima online, tako da možemo prevenirati ako bi negdje bilo iskakanja ili ne bi bilo dosta opreme za učitelje i učenike", objasnila je Divjak.
    Pohvalila je sve koji rade na sprječavanju širenja koronavirusa, a posebno ravnatelje i učitelje u školama koji rade na pripremi da, kako je rekla, "budemo spremni na sve što je pred nama".
   Na pitanje novinara o mogućnosti obustavljanja nastave u osnovnim školama i zatvaranja vrtića, Divjak je odgovorila da „to treba biti dobro promišljeno, moramo imati podloge, stručnjaci moraju reći svoje".
   Podsjetila je kako je u četvrtak u Bruxellesu vodila videosastanak s ministrima i da je trenutno u trećini država EU-a nastava obustavljena, trećina država ima miješani model, a u trećini država škole još rade.

 

HRT će kreirati dodatni kulturni sadržaj na Trećem programu

 

  Na inicijativu Ministarstva kulture RH Hrvatska radiotelevizija (HRT) će kao javni servis, u skladu sa svojom javnom zadaćom i ulogom i u suradnji sa sudionicima kulturne scene u Hrvatskoj, tijekom novonastale situacije s koronavirusom, kreirati dodatni kulturni program na svom Trećem programu HRT-a.

   „Nakon Ministarstva znanosti i obrazovanja i našeg zajedničkog javno-obrazovnog programa Škola na Trećem, HRT je odlučio otvoriti svoj Treći program HTV-a i kulturnoj sceni Hrvatske, kako bi se dio njihovog programa, a koji ovih dana također doživljava brojne odgode, ipak realizirao, u vidu dodatnih i prigodnih emisija na HTV-3“, izjavio je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.
   Urednica Trećeg programa HTV-a Vlatka Kolarović kaže da će Treći program nastojati odgovorno i kreativno odgovoriti na novonastalu situaciju, kako kulturni život u Hrvatskoj ne bi potpuno stao, te kako bi zadovoljili bar taj minimum potreba hrvatskih građana za informacijama i kulturnim programom u nas.
   Naime, ogroman broj kulturnih projekata se pripremao mjesecima, i bilo bi i šteta i neodgovorno da barem dio toga ne pokažemo publici“, dodala je.
   Iz Ministarstva kulture poručuju da pripremaju niz mjera prilagođenih pojedinim područjima kulture i umjetnosti s ciljem ublažavanja financijskih posljedica odgode kulturnih događanja, a u dogovoru s HRT-om sudjelovat će u pripremi programa i osiguranju sredstava.

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.