Učenici i bivši Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića održali okrugli stol na kojem se promicala poljoprivredna struka

Okrugli stol „Znanjem do plodova“


 


 


 

 


 

 

   U četvrtak, 27. veljače 2020. održan je 1. Okrugli stol „Znanjem do plodova“ na kojem su sudjelovali bivši i sadašnji učenici škole te jedan roditelj sadašnjeg učenika. Navedeni sudionici su nakon završene srednje škole uspješno se snašli u poljoprivrednoj struci. Na taj način se među učenicima potiče poduzetnička okolina te jača svijest o važnosti uzgoja poljoprivrednih proizvoda, a u posljednje vrijeme ekoloških proizvoda.Na okruglom stolu sudjelovala je Jelena Gulan, ravnateljica Škole, Gordana Dragun iz Ministarstva poljoprivrede (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva), Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, Senad Salihović, Viši stručni suradnik iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRE. Josip Bobanović, vlasnik OPG-a Bobanović, otac našeg učenika Danijela proizvodi 300 tona povrća godišnje, masline i vino. U posjedu su 5 ha plastenika u kojima uzgajaju povrće. Imaju obrt i OPG. Cijela obitelj se profesionalno bavi poljoprivredom i stočarstvom te im je to jedini izvor prihoda. Proizvode plasiraju na veliko čak (trgovački centri: Plodine, Konzum) gdje su vrlo cijenjeni.
   Frane Drlić, naš bivši učenik, posjeduje OPG u Radašinovcima. Uzgaja povrtlarske kulture, masline i smokve te se jako dobro plasira na tržištu.
Toma Jurjević, također naš učenik, vlasnik OPG-a iz Tinja. Vrlo uspješno proizvodi mrkvu, aroniju i borovnice.
   Petar Matak,naš bivši učenik i profesor škole, ima OPG za pčelarstvo od 60 košnica. Proizvodi med, propolis i uskoro će plasirati na tržište i pčelinji otrov koji je jako tražen na tržištu kozmetike i farmaceutike.
   Božidar Kresoja, učenik škole, maturant smjera fitofarmaceut. Vlasnici su OPG-a već skoro 30 godina u Raštanima Gornjim. Uzgajaju povrtlarske kulture. Imaju plastenike veličine 4.5 ha u kojima uzgajaju povrtlarske kulture. Sezonski sade papriku, rajčicu, krastavce, krumpir, lubenice i dinje dok u plastenicima zimi uzgajaju blitvu, salatu, peršin, kupus, kelj i kelj pupčar. Prodaju sve na veliko na Zelenoj tržnici. Posadili su i 200 stabala trešanja a i maju i masline.
   Matija Kovačić, bio je učenik škole prije četiri godine. U Slavoniji, u mjestu Bokšić pokraj Vukovara od 2015. uzgaja nasade krušaka. Prezentirao nam je svoja iskustva kako se uz puno truda i ljubavi mogu postići ciljevi te kako se od tog posla može i dobro živjeti. On je svojim znanjem i zalaganjem uspio povući i dio sredstava iz EU fondova. Svim zainteresiranim je ponudio svoju pomoć i savjete te zaključio kako se mladi trebaju udružiti i zajednički nastupati na tržištu. On sav svoj urod kruške uspije plasirati na hrvatsko tržište. U raspravu se uključila i Gordana Dragun iz Ministarstva poljoprivrede koja je pojasnila kako su trenutno prisutne različite ruralne mjere za pomoć mladim poduzetnicima. Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj pohvalio je Okrugli stol „Znanjem do plodova“ kao jako dobar primjer razmjene iskustava učenika, nastavnika, poljoprivrednika- praktičara i institucija na jednom mjestu.
   Na kraju ovog hvale vrijednog okruglog stola svi prisutni su zaključili da treba njegovati svoje korijene, iskoristiti potencijal zemlje koju imaju, iskoristiti savjete i pomoć starijih, roditelja i rodbine koji imaju iskustva. Cijelo to vrijeme potrebno je usavršavati se u najnovijoj tehnologiji koja je prisutna u svijetu poljoprivrede. Uvijek će im biti dostupne stručne službe u Zadarskoj županiji, kao i profesori škole. Želja nam je da se ovakvi okrugli stolovi i u budućnosti nastave.

Redakcija RivaOn           
Poljoprivredne, prehrambene i   
veterinarske škole Stanka Ožanića

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.