Paški zimski karneval

 

 

 

 

 

Foto: Jure Orlić /057info.hr

 

PRISEGA:

Danas kad postajen Markov kumpanj,
dajen časnu karnevalsku besedu
da ću sa puno voje kolat, ist i pit,
munješat, frajat i u šumicu odit.
Štimivat princa i svete karnevalske užance,
odit po konobamin, ukolo i na tance
i biti nevjeran bračni drug
ki vrduri po Pagu svud.
 

   Karneval je stari tradicionalni običaj koji se štuje na cijelom otoku Pagu, i šire. Pažani drže do svojih kulturnih vrijednosti, a karneval se uvijek željno iščekuje. Za Pažane je karneval bio i ostao jedan od najvećih tradicionalnih običaja. Vesele mu se svi, mali i veliki! Ove godine karnevalsko ludilo trajalo je poprilično dugo, i to od 11. siječnja do 26. veljače. Otok tada diše kao jedno, ne postoji podjela po političkom opredjeljenju, društvenom statusu i slično. Svi ionako preuzimaju neke druge uloge i karaktere kako bi karnevalska zabava dosegla svoj vrhunac.
   Svakog vikenda održavaju se poznati tanci na kojima svi rado sudjeluju. Najznačajniji ples je poznato Paško kolo koje se pleše kako na zimskom, tako i na ljetnom paškom karnevalu. Paško kolo plešu svi, stari i mladi, domaći i gosti. Oni koji ne znaju plesne korake kola, lako ih nauče uz pomoć ostalih članova i domaćina kojima je to najdraži ples za vrijeme održavanja karnevalskih svečanosti. Zanimljivo je iskaknuti kako se Paško kolo i drama Paška robinja neprekinuto izvode već gotovo dva stoljeća.
   Posljedni dani karnevala, koji su uvijek ujedno najaktivniji i najživlji, održali su se na središnjem gradskom trgu u Pagu. Učenici, nastavnici i ostali djelatnici Srednje škole Bartula Kašića Pag i ovoga su puta sa zadovoljstvom sudjelovali u karnevalskim svečanostima, i to neki kao pojedinci, a neki pak kao grupa i doprinijeli odličnoj atmosferi i ludoj zabavi. Također, važno je istaknuti da su pokazali kako čuvaju pašku tradiciju i našu kulturnu baštinu uopće, pa nema bojazni da svoje kulturne vrijednosti neće prenijeti na sljedeće generacije.

Redakcija RivaOn              
Srednja škola Bartula Kašića Pag

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.