Iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole

Predstavljene dvije knjige
u Školskoj knjižnici

 

 

 

   Još jedna uspješna i vrlo posjećena književna večer u školskoj knjižnici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole odvijala se u utorak 4. veljače 2020.

   Knjigu „Danci i stranci“ Kristine Wolsperger Danilovski predstavila je Marinela Protrka, učenica 3. h razreda. U knjizi autorica opisuje svoje trogodišnje iskustvo života i rada u Kopenhagenu, uspoređuje danske i hrvatske prilike i govori o kulturološkim razlikama. Učenica je na zanimljiv i duhovit način približila ovu dnevničku priču i zaključila da smo u mnogočemu drugačiji, a u nečemu i bolji od Danaca. Između ostaloga i u rukometu.
   Knjiga koju je izbrala profesorica tjelesnog odgoja Ana Miočić u skladu je s njenim životnim navikama. Radi se o knjizi „Rođeni za trčanje“ Christophera MCDougalla. Profesorica je sportašica koja je u rujnu 2016. godine osvojila 11. mjesto između 250 natjecateljica, odnosno 1. mjesto u svojoj kategoriji na triatlonu u Nizozemskoj koji testira ljudsku izdržljivost i snagu. Tada je preplivala 3,8 km, odvozila 180 km biciklom i pretrčala 42.195 km maratona. Zaslužila je tako naziv ironwoman.
   Knjiga koju je izabrala govori o izoliranim Tarahumara Indijancima u Meksiku koji su razvili sposobnost trčanja stotine kilometara bez odmora ili ozljeda i to u gumenim sandalama. Autor, Christopher MCDougall, dugogodišnji ratni reporter, kroz knjigu opisuje pleme koje je postalo inspiracija ljudima diljem svijeta. Indijanci koji svakodnevno trče i žive duže od prosječnih ljudi bez problema su trčali uz olimpijske maratonce koji su došli k njima na utrku.
   Knjiga je mnogobrojne čitatelje potakla na promjenu, pomicanje vlastitih granica i uvjerila u izjavu Tarahumara da smo svi „rođeni za trčanje.“ Naša profesorica Miočić, odličnom prezentacijom, među nazočnima upalila je iskru promišljanja da i mi sami možemo ako ne trčati, onda makar svakodnevno što više hodati. Za kretanje smo stvoreni.

   Večer je završila druženjem učenika i profesora uz danske kekse, voće, energetske kolačiće i piće primjereno budućim trkačima koji će se probuditi u nama.

Redakcija RivaOn                
Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.