U školi otvorene kohezije
(pilot projekt)

 

 

 

 

 

   Gimnazija Franje Petrića odazvala se javnom pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sudjelovanje u pilot projektu „U školi otvorene kohezije - At the school on Open Cohesion, ASOC“.

   Cilj provođenja projekta je poticanje kulture aktivnog građanstva kod učenika, te osvješćivanje učenika o mogućnostima kohezijske politike i EU fondova. Poseban je naglasak na podizanje svijesti o važnosti ravnomjernog razvoja svih regija Europske unije te utjecaj kohezijske politike na svakodnevni život građana.
   Osim Gimnazija Franje Petrića, odabrane su još četiri škole s područja Republike Hrvatske: X. gimnazija Ivan Supek iz Zagreba, Srednja škola Obrovac iz Obrovca, Gimnazija Gospić i Gimnazija Nova Gradiška. Pilot projekt koji ove godine kreće u Hrvatskoj, provodi se po uzoru na talijanski model prisutan u Italiji od 2013./2014. godine.
   Tijekom 2019./2020. školske godine učenici će imati zadatak odabrati projekt iz lokalne zajednice koji je financiran sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova, pratiti njegovu provedbu, analizirati sve dostupne podatke i informacije. Prilikom istraživanja projekta učenici će imati podršku nastavnika, regionalnih koordinatora, organizacija civilnog društva te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Svoje istraživanje učenici će predstaviti u svibnju 2020. godine. Stručno povjerenstvo će odabrati najbolji rad, a nagrada je sudjelovanje na „Europskom tjednu regija i gardova 2020.“ u Bruxellesu.
   U projekt su uključeni učenici trećih razreda. Voditeljica projekta je pedagoginja, Antonija Kero, a zamjenica voditeljice nastavnica Ana Žaja.

   Nakon odrađenog prvog sastanka, učenici su odabrali projekt „Zadar baštini“. Riječ je o projektu čini je cilj stvaranje integriranog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra putem obnove nepokretnih kulturnih dobara. Projekt je podijeljen u četiri komponente: Providurova palača, Bedemi zadarskih pobuna, Jačanje kapaciteta i Promocija destinacije. Napravili su plan istraživanja i podijelili se po ulogama. Dalje slijedi puno istraživanja, kritičkog mišljenja, analize i kreativnog izražavanja, a sve sa svrhom što kvalitetnijeg predstavljanja projekta i njegovog utjecaja na razvoj našeg grada.
 
Naziv našeg projekta je: Zadarska baština pod EU zvijezdama
Naziv tima: Edu-Akcija
Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram.

Redakicija RivaOn   
Gimnazije Franje Petrića

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.