NOĆ MUZEJA 2020.

 

 

 

 

 

 

   Muzej antičkog stakla

   Muzej antičkog stakla i ove godine sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja koja će se održati u petak, 31. siječnja s početkom u 18.00 sati. Tom prigodom MAS je pripremio bogat cjelovečernji program koji uključuje i otvorenje dvije nove izložbe.

Foto: Antonia Goleš (057 iinfo)   U maloj izložbenoj dvorani Muzeja u 19.00 sati otvorit će se izložba "Staklo Aserije" čiji su autori dr. sc. Ivo Fadić i dr. sc. Berislav Štefanac, a potom u 19.30 u velikoj izložbenoj dvorani slijedi otvorenje izložbe "Stakleni izazovi" Art Glass studija BOKART.
   Izložbom "Staklo Aserije" autora dr. sc. I. Fadića i dr. sc. B. Štefanca predstavlja se raznoliki repertoar staklenih artefakata iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu. Zbirka je nastala u prvoj polovici 20. stoljeća, uglavnom otkupom i donacijama. Prema podatcima iz muzejskih inventarnih knjiga predmeti su otkupljivani od mještana sela Podgrađe, krajem dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. U tom je vremenu lokalno stanovništvo uslijed obrade polja nailazilo na bogate rimske grobnice s mnoštvom staklenih priloga. Tipološka raznovrsnost i dobra očuvanost predmeta pružaju vrijedno izvorište podataka o društveno-ekonomskim prilikama Aserije u vrijeme procvata Rimskog Carstva.
   U zbirci s više od 260 cjelovitih eksponata zapažena je oblikovna raznolikost u okvirima tehnološko-estetskih postignuća antičkog staklarstva od 1. do 5. stoljeća poslije Krista. Unutar predstavljenog korpusa sadržani su gotovo svi elementi u kojima se mogu pratiti razvojne faze staklarske produkcije sa slojevitim prikazom estetskih poimanja i stilskih promjena.
   Većina primjeraka ubraja se među tipične ranocarske proizvode 1. i 2. stoljeća izrađene tehnikom slobodnog puhanja. Tu spadaju razne forme kozmetičkih bočica (balzamariji i unguentariji) te razni oblici stolnog posuđa (boce, čaše, zdjelice). Među očuvanim staklom iz grobova Aserije posebnu pažnju privlače velike urne, spremnici za pohranu spaljenih ostataka pokojnika.
   U kolekciji je vidljiv i manji broj proizvoda puhanih u kalup, poput kvadratičnih bočica, boca i vrčeva. Pojedini primjerci imaju reljefni ukras na dnu, odnosno pečat proizvođača – majstora ili vlasnika radionice. Poseban raritet predstavlja reljefno puhana čaša s lotosovim pupoljcima koja jasno ukazuje na trgovačke veze i kontakte Aserije s udaljenim područjima istočnog Mediterana.
   Tvrtka BOKART d.o.o. osnovana je 2003. godine. Inspiraciju za ime pronašli su u jednoj od pet dubrovačkih kula - BOKAR te su postali su vodeća regionalna tvrtka specijalizirana za dekorativna i art stakla u arhitekturi.
   Brojni sakralni projekti izvedeni od strane tvrtke Bokart pokazuju sinergiju znanja, iskustava i tehnologije s umjetničkom vizijom koja odražava istančano teološko znanje i poznavanje arhitehtonske specifičnosti lokaliteta projekta. Sakralna umjetnost nosi oznaku bliskosti okolini i lokalitetu kojeg će oplemeniti, te potpis vizije umjetnika koji će svojom interpretacijom prenjeti duhovna poimanja ljepote.
 


 

 

 

 

 

Foto: HINA (Hrvatska izvještajna novinska agencija)

 

 

 

 

 

Foto: Antonia Goleš (057 iinfo)

 

 

 

Foto: Antonia Goleš (057 iinfo)

 

 

 

Foto: Antonia Goleš (057 iinfo)

 

 

 

 

Narodni muzej

   Povodom 15. Noći muzeja, koja se održava u petak 31. siječnja 2020. godine, Narodni muzej Zadar i ove je godine pripremio raznolik program.
   Tema ovogodišnje Noći muzeja je - Velike obljetnice hrvatskih muzeja, a upravo 2020. godine Narodni muzej Zadar proslavit će 188. rođendan.
   Program, osim stalnih postava, uključuje i gostujuće izložbe, prezentacije, predavanja, stručna vodstva i druge zanimljivosti.


   Radno vrijeme muzeja (Odjeli: Kneževa palača, Etnološki odjel – Gradska straža i Gradska loža) je od 18:00 – 01:00 sati.

KNEŽEVA PALAČA

Stalni postav: Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar

Zadar - koliko ostaje u kulturno-povijesnim i umjetničkim djelima od grada kojeg mijenjaju povijest, vrijeme i ratovi.
   Pred posjetiteljima Kneževe palače nalazi se šest salonskih priča, koje govore o šest povijesnih razdoblja ovoga grada. To su tragovi, segmenti, kamenčići povijesnog mozaika. Ovim se dočaralo ono što je, zahvaljujući dobrom ukusu njegovih stanovnika, kroz povijest stizalo u grad. Možda je upravo Kneževa palača, čije smo obnove suvremenici, najbolji primjer toga.
   Rat je još trajao, a već su bila započela istraživanja dijelova Kneževe palače. Izloženi eksponati govore o ljudima i vremenu, o trajanju koje se odnosi na samo jedan dio zadarske povijesti koje obuhvaća nekoliko stoljeća, a vaša pažnja i razumijevanje složiti će ih u cjelinu.
   Pridružite nam se u otkrivanju izvanrednih priča iz bogate povijesti grada Zadra. Ne možemo putovati natrag kroz vrijeme, ali imamo predmete iz prošlosti koji su za nas sačuvani. Predmete koji imaju priču koju treba ispričati. Upoznajte knezove Posadarske, obitelj Borelli, otkrijte tajnu iza portreta obitelji Nassis, otkrijte jedan Zadar.
Autor koncepcije: Hrvoje Perica, prof.

Dvorane prizemlja: Izložba RUBNA TITRANJA, Davor Sanvincenti

   Kroz šest izložbenih dvorana Kneževe palače radovi Davora Sanvincentija nastali u mediju fotografije, videa, skulpture te svjetlosne i zvučne instalacije posjetitelja vode kao kroz priču. Čitav prostor pretvara se u trodimenzionalno polje senzornih podražaja, osjećaja, iskustva, koji propituje pojmove vremena, bivanja, percepcije... Djela nas suočavaju s odnosom materijalnog i nematerijalnog te otvaraju novi pogled u iščitavanju „tajni“ svijeta ili uranjanju u meditativno iskustvo. Hoćemo li se prepustiti i otvoriti novim spoznajama, ostaje na nama.
   Davor Sanvincenti / 1979 / multimedijalni je umjetnik i dobitnik brojnih nagrada, među kojima su Nagrada Radoslav Putar 2010. za najboljeg umjetnika do 35 godina i HT nagrade (Muzej suvremene umjetnosti i Hrvatski Telekom) 2008. i 2017.
Stručno vodstvo kroz izložbu Rubna titranja u 19h
Stručno vodstvo kroz izložbu Rubna titranja u21h
Organizator: Galerija umjetnina NMZ

Edukativna dvorana: Izložba – Povijest kompjutera – kroz muzejske uzorke zadarskih tvrtki

Izložba sadrži četiri dijela:
- mehanička računala i pomagala od pedesetih godina do danas
- elektronička računala zadarskih tvrtki
- kućna računala iz osamdesetih
- PC računala sa kraja osamdesetih te kutak sa živim računalima iz osamdesetih sa igricama.

   Od zadarskih instalacija, najznačajniji su eksponati stari pedesetak godina, koji su svjedoci kompjuterizacije zadarskih tvrtki, u korak sa svijetom. U prvom redu Tankerske plovidbe i Dalmatinske banke, iz Zadra. Izložbu upotpunjuju i povijesna računala sa FER-a.
Organizator: NMZ i Željko Škara

Mala izložbena dvorana: Izložba - Tajne muzejskih čuvaonica– planine
  
Izložba je postavljena kao četvrta u nizu ovogodišnjeg niza izložbi „Tajne muzejskih čuvaonica“ koje se održavaju povodom dana značajnih za zaštitu prirode.Nizom izložbi kroz 2019. godinu prikazani su brojni predmeti grupirani prema staništima u kojima dolaze.Na ovoj izložbi prikazali smo životinje planinskih staništa, ali i životinje koje u planinama nalaze svoje utočište.
Organizator: Prirodoslovni odjel NMZ

ETNOLOŠKI ODJEL

Stalni postav: Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije

- Karakteristike jadranske i dinarske tradicijske kulture kroz fotografije i eksponate iz fundusa odjela

Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar i Dizajnerski studio NMZ u razvoju
Naziv: F(V)UŠTAN POSTAJE IN?
Podnaslov: F(v)uštan u odijevanju nekad i danas
Tema: Prezentacija tradicijskog odjevnog predmeta – f(v)uštan(haljina koja se sastoji od nabrane suknje spojene a oplećkom- odjevna baza dalmatinskog ženskog ruha) u formi predavanja i performativne prezentacije na lutki i u prostoru.
Mjesto održavanja: Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar, Gradska straža, Narodni trg Zadar, II kat
Vrijeme održavanja: Prezentacija će se održati za Noć muzeja, dva puta u istom danu 31.1.2020.
U 20 h ( trajanje 30 min)
U 22h (trajanje 30 min)
Prezentaciju osmislile i izvode je: Jasenka Lulić Štorić i Marija Šarić Ban

GRADSKA LOŽA

19:30 - predavanje „Narodna stranka i hrvatska nacionalna integracija u Dalmaciji“ održat će izv. prof. dr. sc. Ante Bralić
Izložba: Ante vitez Šupuk i njegov grad

31.1. u 20h – otvorenje
Izložba „Ante vitez Šupuk i njegov grad“, pripremljena je povodom 180. obljetnice rođenja Ante Šupuka, najuspješnijeg šibenskog (grado)načelnika koji je udario temelje modernog Šibenika i ostavio trajan i neizbrisiv trag u povijesti Krešimirova Grada.
Organizatori: Državni arhiv Zadar, Državni arhiv Šibenik, Narodni muzej Zadar, Muzej grada Šibenika

PEDAGOŠKA SLUŽBA
OŠ Zadarski otoci i NMZ
   U sklopu projekta Muzej u školi, Narodni muzej Zadar i OŠ Zadarski otoci prigodno će obilježiti Noć muzeja, kao i dosadašnjih godina. Program Noći muzeja se sastoji od kratkog pregleda svih događanja u sklopu projekta Muzej u školi koji uključuje obilježavanje važnih datuma za Grad Zadar i Zadarsku županiju, između ostalog Čestitka voljenom gradu, Zadarski mir, Igre dida moga, nastup dječje folklorne skupine Donatići, nastupi KUD-ova Zadarske županije i drugi.
   Kao posebno događanje izdvaja se i Zadarska alka koju će rekonstruirati učenici OŠ Zadarski otoci.
 

 

 

 

 

Arheološki muzej

   Arheološki muzej od svog utemeljenja prije 188 godina do danas neprekinuto djeluje u Zadru i na području sjeverne Dalmacije. U ovogodišnjoj, jubilarnoj Noći muzeja izdvajamo nekoliko obljetnica iz njegove bogate povijesti. Prije 140 godina muzej se izdvojio iz općeg muzeja i počeo samostalno djelovati u crkvi sv. Donata, a prije 48 godina uselio se u zgradu uz rub rimskog foruma u kojoj djeluje i danas. Proteklo je 110 godina od Starinarske zbirke u crkvi Sv. Križa u Ninu i 60 godina od prvog stalnog postava u Područnoj zbirci u Ninu, danas Muzeju ninskih starina. Prigodan, obljetnički program odvijat će se upravo na te tri povijesne lokacije: u matičnoj zgradi uz rub rimskog foruma, u crkvi sv. Donata i u Muzeju ninskih starina.

Program
18.00 - 01.00 - Muzejske obljetnice – slikom kroz prošlost Arheološkoga muzeja Zadar / Natalija Čondić, Robert Maršić i Ivan Čondić
   Arheološki muzej Zadar druga je najstarija muzejska ustanova u Republici Hrvatskoj. Osnovan je 1832. godine kao dio mješovitog Narodnog ili Pokrajinskog muzeja. Osobit značaj za povijest njegova djelovanja je osamostaljenje izdvajanjem iz najstarijeg općeg muzeja 1880. godine, od kada kao zaseban Arheološki muzej djeluje u prostoru crkve sv. Donata.
18.00 - 23.00 - 110 godina od Starinarske zbirke u crkvi sv. Križa u Ninu i 60 godina od prvog stalnog postava u Područnoj zbirci u Ninu / Majda Dadić i Vladimir Kusik

18.00 - 23.00 - Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića / Martina Dubolnić Glavan, Robert Maršić i Majda Dadić
18.00 - 01.00 - Ex libris ljubitelja starina don Frane Bulića u Knjižnici Arheološkoga muzeja Zadar / Marina Maruna
18.00 - 00.00 - 20 nam je godina tek / Cvita Raspović i Jelena Vekić Bašić
18.00 - 01.00 - Zaronimo ispod površine mora / Dušanka Romanović, Dino Taras i Mario Radaljac
18.00 - 21.00 - Bajkovita ninska Noć / Miro Jurić
19.00 - 23.00 - Mozaik znanja / Odjel za marketing i odnose s javnošću

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.