Predstavljanje Grada Paga u Pečuhu

Foto: TZ Grada Paga i Mladen Škrlin

 

   U srijedu, 15. siječnja 2020., povodom 28. obljetnice priznavanja Republike Hrvatske i početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, održana je izložba tradicijske kulturne baštine - paške čipke, u Lapidariju pečuške biskupije u Pečuhu, u Mađarskoj.

   Paška čipka zaštićena je kao nematerijalno kulturno blago pri organizaciji UNESCO. Organizatori navedenog događaja bili su Generalni konzulat RH i Turistička zajednice Grada Paga.

   Nazočnim posjetiteljima prigodnim su se govorom obratili Drago Horvat, generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu, Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga i Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga.

   Udruga paških čipkarica „Frane Budak“ i Benediktinski samostan sv. Margarite predstavili su jedinstvene eksponate koje su oduševile posjetitelje. Također, paška čipkarica Jasna Magaš, pokazala je posjetiteljima umjetnost šivanja paške čipke. Prikazala je koliko je potrebno mukotrpnog i dugotrajnog rada, kako bi rezultat u konačnici bio oduševljavajući.

   Osim što su posjetitelji uživali u izložbi, eksponatima i fotografijama foto Kluba Pag, uživali su i u gastronomskim delicijama otoka Paga. Na bogatoj se trpezi, između ostalog našlo sljedeće: paški sir, paška skuta, baškotini, rafijoli, pandešpanj, štrike i paška travarica.

   Posebno smo ponosni što su za gastro prezentaciju zaslužni naši učenici Srednje škole Bartula Kašića Pag, ugostiteljskog usmjerenja, Željka Hohnjec i David Grahovac.

Redakcija RivaOn              
Srednja škola Bartula Kašića Pag

   

© Copyright RivaOn 2020. Sva prava zadržana.