Bogat glazbeni tjedan u Zadru
Suppèova Missa Dalmatica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Najavljujemo bogat glazbeni tjedan u kojem ćemo imati koncert profesora Glazbene škole Blagoje Bersa u Ciklusu Bersa u srijedu, potom plesnu večer Tango – Milonga u četvrtak u Klubu u Kneževoj, a centralni događaj je projekt Koncertnog ureda Zadar, a u suradnji i uz financijsku podršku Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra. Riječ je o koncertu u petak, 22. studenog u 20 sati, gdje će se u Katedrali sv. Stošije izvesti Suppèova Missa Dalmatica, posveta njegovoj dalmatinskoj domovini, koju je skladao upravo u Zadru i izveo prije odlaska u Beč.

   Na koncertu, koji je dobio podršku Zadarske nadbiskupije te je uvršten i u njihov program Krševanovih dana kršćanske kulture, nastupa muški Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Vetona Marevcija, te solisti: tenor Domagoj Dorotić, bariton Ljubomir Puškarić i bas Siniša Štork, a na orguljama je mlada Zadranka Tea Kulaš. Missom Dalmaticom Franz von Suppè je zadužio sakralnu glazbu 19. stoljeća. Kroz tradiciju europske crkvene glazbe izviru elementi dalmatinskog folklora, što to djelo čini jedinstvenim, a ponovnu izvedbu u gradu koji je bio inspiracija za njegovo nastajanje – obaveznom u kalendaru svakoga tko voli ovaj grad. Suppé je Zadar i Dalmaciju nosio u sebi sav život. Održavao je živu korespondenciju sa zadarskim prijateljima i glazbenicima, unosio je dalmatinske glazbene motive u svoja djela. A kad je osjetio da mu se bliži kraj, molio je da ga odvezu do Trsta, da zadnji put vidi svoje (i naše) more. Umro je u Beču 1895. godine, a danas mu se djela izvode na pozornicama širom svijeta.

Srijeda, 20. studenoga 2019, u 19:00 sati, Svečana dvorana Sveučilišta
Ciklus Bersa
Koncert profesora Glazbene škole Blagoje Bersa
(Ulaz slobodan)
Glasovir: Nebojša Lakić, Aneta Rudić, Ivana Skroče, Tomislava Stella, Martina Stipčević Petani, Ivan Štorić, Zrinka Tomašić
Gitara: Božena Lukin, Hrvoje Šteko, Ivan Vihar
Kontrabas: Josip Marcelić
Flauta: Ana Lakić
Klarinet i saksofon: Željko Andrić
Truba: Dražen Habuš
Violončelo: Lidija Ledinić
Klasični balet: Sanja Petrovski
   Glazba hrvatskoga skladatelja Blagoja Berse, koji je dio svojega života proveo u Zadru, u zadarskim je kulturnim krugovima doživjela pravu renesansu. Ciklus koncerata Bersa, nazvan prema jednome od najvažnijih hrvatskih skladatelja, čije ime nosi zadarska glazbena škola, omogućili su profesorima i učenicima Škole predstavljanje široj javnosti.

Četvrtak, 21. studenoga 2019, u 20:00 sati, Koncertna dvorana braće Bersa
Ples u Kneževoj - Tango
(20,00 kn

   Argentinski ples živi i u Zadru! Tango je živa i suvremena umjetnost koja se iz Argentine pronijela diljem svijeta. Tako se i u Zadru udomaćio jedan njezin djelić. Svojom elegancijom i ljepotom Kneževa je palača idealno mjesto za održavanje večeri milonge, a broj zadarskih entuzijasta tanga raste iz godine u godinu.

Petak, 22. studenoga 2019, u 20:00 sati, Katedrala sv. Stošije
Pretplatnički ciklus
Franz von Suppè | Missa Dalmatica
povodom Dana grada Zadra i 200. obljetnice skladateljeva rođenja
(Ulaz slobodan)
Zbor Hrvatske radiotelevizije
dirigent: Veton Marevci
solisti: Domagoj Dorotić, Siniša Štork, Ljubomir Puškarić
orgulje: Tea Kulaš
  Glazba Franza von Suppèa vraća se u Zadar: djela oca bečke operete, koji je djetinjstvo i mladost proveo u našem gradu, u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije! Iz Zadra se preselio u Beč i ušao u povijest kao otac bečke operete. No upravo je u Zadru Franz von Suppè (1819. – 1895.) skladao jedno od svojih najvažnijih djela – Missu Dalmaticu, prvi put izvedenu 1835. u crkvi sv. Frane.

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.