Nastavnik aktivnosti u
Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi

 

 

 

 

 

   I u studenome u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi nastavljeno je s brojnim zanimljivim aktivnostima:

   Nastavno na Dane kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25., 26. i 27. listopada kad su učenici članovi GLOBE programa i naši maturanti posadili maslinu i grmove Spiree, 8. studenoga, priređen je prvi školski Eko-festival.
   Voditeljice festivala profesorice Ljubica Predovan i Katja Vladičić, uz kreativne učenike, tog su dana pripremile nezaboravno druženje učenicima i profesorima škole. Učenici, članovi likovne radionice Pinel izradili su reciklirane rukotvorine, oslikali platnene vrećice za kupovinu i pomogli pri prodaji zdravih kolača i bogate lutrije ekoloških proizvoda. Najviše pozornosti i oduševljenja izazvala je modna revija na kojoj su učenice, profesorice i ravnateljica škole Zdenka Sršen Juričević predstavile maštovite haljine i suknje izrađene od novinskog papira i bilja.
   Prihod od prodaje kolača i lutrije biti će usmjeren na uređenje školskog dvorišta u mediteranskom stilu i pokretanje projekta učeničkog vrta.
   Eko festivalom učenici su poslali jasnu poruku da se žele i znaju brinuti o okolišu, pa će na proljeće nastaviti s akcijama sličnog tipa, odnosno u suradnji s kampom Falkensteiner Borik, na njihovom zemljištu, posaditi će stabla koja smo dobili u okviru građanske inicijative „Zasadi drvo, ne budi panj“.
   No to nije sve, škola se uključuje u najveću u Republici Hrvatskoj akciju pošumljavanja opožarenih dijelova Dalmacije – Boranka 23. i 24. studenoga u Kožinu u organizaciji Saveza izviđača i Hrvatskih šuma.
   Nakon festivala u školi se nastavilo „U ritmu čitanja”. U školskoj knjižnici, u ponedjeljak 11. studenoga održana je druga književna večer u sklopu projekta „Profesore/ice (i učeniče) što čitate?”. Profesorica Olivera Kardum je uz učenice 3. a i 3. b razreda omogućila ljubiteljima lijepe riječi predstavljanje ljubavne priče Toreta naše profesorice Tanje Telesmanić o kojoj je govorila sama autorica.
  Učenik 3.b. razreda Lovro Čulina pokazao je da klasici književnosti još uvijek žive, zanimljivo govoreći o romanu “Idiot” F. M. Dostojevskog. Objasnio je kako i zašto ga je ovaj roman privukao i po čemu je knez Miškin, naslovni lik ovog romana, vrijedan upoznavanja.
Do kraja ovog mjeseca planirane su nove aktivnosti koje će uz već održane učenicima i profesorima škole omogućiti izražavanje kreativnosti i donijeti zanimljiva zajednička druženje izvan nastave.

   Riječ je o građanskoj inicijativi „Zasadi drvo, ne budi panj” koja je pokrenuta s idejom da svatko može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, ujedno i borbi protiv klimatskih promjena.
   Želi se potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji s lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske zasade što više stabala i time istaknu važnost i dobrobit drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.
   Nacionalna kampanja Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25. 26. i 27.10.2019. ostvarila je suradnju s Hrvatske šume d.o.o., koje će potpomoći nabavu sadnica i sjemena.
   Danima kolektivne sadnje drveća pridružili su se GLOBE i maturanti Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar sadnjom masline i grma Spiree koje ostavljaju u nasljeđe mlađim naraštajima. Kao vrijedne vrtlarice pokazale su se upavne referentice i ekonomistice, inače aktivne u GLOBE programu.
   Akcija još traje, a nastavlja se narednih dana pošumljavanjem od strane mlađih učenika škole u suradnji s obližnjim turističkim kompleksom.

Redakcija RivaOn              
Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.