Prenosimo sa: 

Najbolju medenu pitu
peče Marta Dražina

 

 

 

   Nakon „brončane" krostate od smokava i „srebrne" štrudle Dalmatine, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića na ovogodišnjem je, osmom po redu Interslastu u Tuhelju osvojila zlato za svoju medenu pitu!

   Spomenuti internacionalni Kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva mjesto je za profesionalne slastičare, ali i slastičare amatere i sve ljubitelje slastica. Okuplja natjecatelje iz sedam zemalja: Italije, Nigerije, Turske, Tunisa, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a glavna tema ovogodišnjeg izdanja bili su izvorni slastičarski proizvodi s medom: medenjaci, medene pite i medene torte. Učenica Marta Dražina i njezina mentorica Katica Nekić izabrale su kategoriju medenih pita i briljirale:
   - Recept Medene Kate" je naslijeđen još od moje majke, a upravo smo na to i išli - da isti bude tradicionalan i izvoran. Pekmez od šljiva koji je sastavni dio naše pite Marta je s njezinim kolegama, budućim prehrambenim tehničarima spravljala tri sata, a školski med medljikovac, također dio naše slastice, poseban je po tome što nije proizvod cvjetnog nektara već medne rose. Za pitu je karakteristično i to što jedan dan treba odležati zbog omekšavanja kora. Nakon toga smo ju ukrasili kremom od bjelanjaka i šećera u prahu, objašnjava nam Martina mentorica, Katica Nekić.

   Benkovčanka Marta Dražina, sada ponosna vlasnica zlatne medalje, osim u slastičarstvu uživa i u sportu. Naime, u slobodno vrijeme trenira atletiku, a u budućnosti se vidi kao studentica kineziologije.

   Zadarsku županiju u Tuhelju predstavljale su i nastavnica Melita Ivanac zajedno sa dvije učenice ove škole - Anom Antunović i Lorenom Nimac koje su ondje održale radionicu pripravljanja smokvenjaka, cijenjene delicije zadarskog kraja. Kao uvertiru za natjecanje, smokvenjak su predstavile i u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska" gdje im se pridružila ravnateljica Jelena Gulan i nastavnica Zorka Kokić.

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.