Za kraj Festivala
njemački umjetnik UIrich Walther

 

 

 

   Posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja  Zadar Organ Festivala na zadarskoj kraljici instrumenata, koja ove godine slavi svoj deseti rođendan, održat će renomirani njemački umjetnik UIrich Walther u ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine, u Katedrali sv. Stošije, s početkom u 20:00 sati.

   Uz projekciju crno-bijelog nijemog filma „Zvonar crkve Notre-Dame“ iz 1923. godine, zadarskoj će se publici predstaviti renomirani njemački orguljaš Ulrich Walther. Svojim će briljantnim improvizacijama zaključiti ovogodišnji Zadar Organ Festival.
  Bit će to spektakularan završetak prvog hrvatskog interdisciplinarnog orguljskog festivala, zbog kojeg će orgulje zadarske katedrale na svoj deseti rođendan napraviti pravi preokret u svom glazbenom životu. Ovom će prilikom za potrebe nijemog filma utjeloviti cijeli orkestar, opravdavajući svoj veličanstveni naslov "kraljica instrumenata".
   Okosnicu priče o odbačenim stanovnicima Pariza s kraja 15. stoljeća, religiji, ljepoti i nevinosti čine likovi vezani uz katedralu Notre-Dame. Upravo će ova improvizacija biti svojevrsna posveta toj crkvi i njenim slavnim orguljama koje su preživjele nedavni tragični požar, a koje će ponovno zasvirati tek nakon obnove crkve.
   Platno na kojem smo dosad gledali prijenos događaja s crkvenoga kora, ovoga će pak puta prenositi 1 sat i 40 minuta crno-bijelog nijemog filma „Zvonar crkve Notre-Dame“. Redatelj filma inspiriranog romanom Victora Hugoa je Wallace Worsley, a glumačka zvijezda proslavljeni Lon Chaney koji je utjelovio grotesknog, gluhog i poluslijepog zvonara crkve Notre-Dame. Premda je film predstavljao jednu od najraskošnijih produkcija tadašnjeg Hollywooda, s detaljno rekonstruiranim srednjovjekovnim Parizom i tisućama statista, najupečatljiviji dojam na publiku ostavio je Lon Chaney u ulozi Quasimoda, potvrdivši reputaciju jednog od najvećih glumaca nijemog Hollywooda, stekavši nadimak „Čovjek s tisuću lica".

Svakako doživljaj koji se ne propušta!

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.