Osvrt na koncert Tee Kulaš
i najava gitariste Çekua i orguljaša Mašića

 

 

   Na četvrtom je koncertu Zadar Organ Festivala, u ponedjeljak, 02. rujna 2019. godine, u Katedrala sv. Stošije,  nastupila je orguljašica Tea Kulaš, organizatorica festivala koja je zadarskoj publici predstavila jednosatni program inspiriran plesom, a najavljujemo i pretposljednji ovogodišnji koncert gitariste Petrita Çekua & orguljaša Pavala Mašića, 09. rujna u crkvi sv. Mihovila.

   Inače, orgulje zadarske katedrale dolaze iz svjetski poznate radionice Eisenbarth te ove godine slave deseti rođendan otkako su svoj dom našle upravo pod krovom zadarske prvostolnice. Smatraju se jednim od najboljih orgulja ne samo u Hrvatskoj, već i široj okolici, no nažalost, izuzetno ih rijetko imamo priliku čuti u koncertom izdanju.
   Upravo zahvaljujući ovom jedinstvenom festivalu koji taj instrument daje u ruke vrhunskim svjetskim orguljašima imamo priliku osluhnuti što to naš grad krije pod svojom kapom i kako to orgulje mogu zvučati u rukama virtuoza.
   Zadarska orguljašica je tako prošloga ponedjeljka izašla iz okvira standardnog orguljaškog programa i publici predstavila unikatan i izuzetno atraktivan program skladatelja koji su inspirirani plesnom umjetnošću stvarali u 20. i 21. stoljeću. Osim u programu, originalnost koncerta očitovala se i u video zidu koji je publici omogućio uvid u zaista komplicirani proces izvedbe na orguljama, što uključuje sviranje rukama na ukupno tri klavijature, stručno nazivane manualima, te pedalu koji se svira nogama.
   Na taj je način Tea Kulaš cijeli sat održavala pozornost okupljenih, a osmjesi i čestitke publike ostavljali su dojam dubokog poštovanja i divljenja toj svestranoj i ambicioznoj zadarskoj umjetnici.
 


Petrit Çeku

 

   Na pretposljednjem koncertu ovogodišnjeg  Zadar Organ Festivala koji će se u ponedjeljak, 09. rujna održati u crkvi sv. Mihovila, nastupit će gitarist Petrit Çeku i orguljaš Pavao Mašić.

   Jeste li se ikada zapitali kako bi u kombinaciji mogli zvučati najtiši i najglasniji instrument klasičnog glazbenog svijeta?
   Upravo izvrsni umjetnici predzadnjeg koncerta ovogodišnjeg Zadar Organ Festivala omogućit će Vam to iskustvo. Naime, u crkvi sv. Mihovila će ovoga ponedjeljka u 20 h na vrijednim orguljama nastupiti cijenjeni hrvatski orguljaš Pavao Mašić koji će nam uz sjajnog gitarista Petrita Çekua predstaviti djela svevremenskog J. S. Bacha, španjolskog gitarista J. Rodriga te dva Talijana – baroknog majstora čembala D. Scarlattija te najpoznatijeg klasičnog talijanskog violončelista L. Boccherinija.
   Zaista neobični duet s nestrpljenjem iščekuje svoj zadarski nastup kada će još jednim snažnim udarcem nastaviti rušiti stereotipe vezane za kraljicu instrumenata...

   Za kraj ovog intersantnog i jednistvenog festivala najavljujemo i nastup orguljaša Ulricha Walthera (Njemačka-Austrija), u ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine, u katedrali sv. Stošije, u 20:00 sati.

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.