U Katedrali
otvoren Zadar Organ Festival

Foto: Toni Kulaš

 

   U ponedjeljak, 12. kolovoza, koncertom u katedrali sv. Stošije započeo je prvi Zadar Organ Festival, jedinstveni interdisciplinarni orguljaški festival u vrhunskoj organizaciji Tee Kulaš, svestrane zadarske orguljašice.
   Koncert su ostvarile dvije hrvatske umjetnice, zadarska pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić u pratnji orguljašice Ljerke Očić. Okosnica njihova programa bio je dijalog između srednjovjekovnog vokalnog i suvremenog orguljaškog stvaralaštva.
  Koncert je obogaćen projekcijom prezentacije koju su pripremile same izvođačice, a koja je na slikoviti način približila atmosferu i riječi izvedenih skladbi, kako bi publika što bolje razumjela i doživjela sam naslov koncerta – Musica speculativa. Svečano otvorenje ZOF-a počastila je brojna velikodušna i oduševljena publika, koja je svojim donacijama pružila potporu prvom izdanju ovog velikog projekta.

   Zadar Organ Festival
nastavlja već u srijedu, 14. kolovoza, no ovoga puta seli u klimatizirani prostor zadarskog Kazališta lutaka gdje nas u 21 h očekuju mobilne električne orgulje iz slovenske radionice Škrabl (Accent Organs). Na njima će svirati ruski orguljaš Aleksej Vilegžanin, a u rušenju stereotipa vezanih za „kraljicu instrumenata“ pomoći će mu klavir, bas-gitara i udaraljke okupljeni u austrijskom jazz triju Flipside Tale. Po uzoru na jazz događanja, zadarska će se publika po završetku koncerta moći družiti s umjetnicima uz ponuđena pića.“

 Dora Dunatov

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.