„Croatica za djecu i mlade“
na Pagu

 

 

 

 

 

 

   Projekt „CROATICA ZA DJECU I MLADE: promicanje hrvatskoga jezika i hrvatske pisane baštine“ koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja održan je Srednjoj školi Bartula Kašića Pag u petak, 31. svibnja 2019. godine. U projektu je Škola sudjelovala kao škola-partner.

   Na projektnim aktivnostima sudjelovali su učenici 1. i 3. razreda gimnazije koji su, kroz dva školska sata imali priliku čuti predavanje s računalnom prezentacijom na temu: „Povijest hrvatskoga jezika i hrvatske pisane baštine“, odigrati kviz znanja iz hrvatskoga jezika te sudjelovati u radionici iz hrvatskoga pravopisa.
   Osim predavačice, profesorice Blanke Mesić, na radionici je sudjelovala i profesorica hrvatskog jezika iz naše škole, Nataša Strugar.
   Kao što je na početku navela predavačica, profesorica Mesić: „Ovim projektom nastojimo povećati mogućnosti djeci i mladima da izvan redovitoga odgojno-obrazovnog sustava steknu znanja i vještine te usvoje mišljenje i stav o važnosti i vrijednosti materinskoga jezika i pisane baštine. Nadalje, nastojimo unaprijediti životne vještine i kompetencije djece i mladih na području pravopisa i pisanoga izražavanja. Također želimo poticati kreativnost i stvaralaštvo te razviti pozitivan odnos prema materinskom jeziku i njegovoj prošlosti i pisanoj baštini te ih poticati na njegovanje svojega jezika i ponos na djela hrvatske pisane baštine koja su raznolika i bogata umjetničkim i duhovnim vrijednostima. Osnovni ciljevi projekta su promicanje hrvatskoga jezika kao temeljne odrednice hrvatskoga identiteta, ponavljanje i proširivanje znanja iz povijesti hrvatskoga jezika, utvrđivanje i proširivanje znanja iz gramatike i pravopisa hrvatskoga jezika, promicanje hrvatske pisane baštine kao važne odrednice hrvatskoga identiteta,  i njegovanje domoljubnih i univerzalnih vrijednosti.“

   Na kraju radionice, svi učenici dobili su priručnik Pregled povijesti, gramatike i pravopisa hrvatskoga jezika, koji su napisali autori Anđela Frančić, Lana Hudeček, Milica Mihaljević i Ante Bičanić.

Redakcija RivaOn        
Srednje škole Bartula Kašića Pag

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.