U organizaciji Srednje škole Obrovac održan jubilarni ekološki vikend ekstremnih sportova

Deseti EVES okupio međunarodnu ekipu
 

   Među dragim gostima Srednje škole Obrovac, bili su i učenici te nastavnici Opće srednje škole Jane Sandanski iz Strumice u Republici Sjevernoj Makedoniji.

   Proteklog je vikenda u organizaciji Srednje škole Obrovac održan deseti Ekološki vikend ekstremnih sportova - EVES.
   I ovogodišnji Ekološki vikend potvrdio je svoj međunarodni karakter. Naime, među dragim gostima Srednje škole Obrovac, bili su i učenici te nastavnici Opće srednje škole Jane Sandanski iz Strumice u Republici Sjevernoj Makedoniji. Time je nastavljena dugogodišnja suradnja dviju škola, a ta će se tradicija, nadaju se i Obrovčani i Strumičani, njegovati i nadalje.

Šilja Karišnica i rafting Zrmanjom

   EVES je privukao i brojne druge sudionike. Među njima i učenike i nastavnike preko deset škola s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije : Tehničke škole Zadar, Gimnazije Franje Petrića Zadar, Ekonomsko - birotehničke i trgovačke škole Zadar, Prirodoslovno - grafičke škole Zadar, Hoteljersko - turističke i ugostiteljske škole Zadar, Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Zadar, Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Osnovne škole Obrovac, Srednje škole Lovre Montija Knin, Industrijsko - obrtničke škole Šibenik, Medicinske škole Šibenik, a sudjelovali su i predstavnici Zadarske županije.

   EVES je prvenstveno ekološki program koji kao glavni cilj ima osvijestiti posjetitelje o humanoj ekologiji te zaštiti okoliša, a uz sve to sadrži i odgojno-obrazovnu komponentu što ga podiže na još višu razinu.
   Obilazak prekrasnih lokacija Obrovca i njegove okolice sastavni je dio programa, a sve to EVES-u daje dodatnu draž.
U petak, prvog dana održavanja ovog već desetoljetnog programa, na rasporedu su bili speleologija i rafting.
   Četrdesetak sudionika EVES-a tako je posjetilo špilju Karišnicu iz koje izvire istoimena rijeka te se imalo priliku upoznati se s netaknutim bogatstvima flore i faune tog krajobraza.
   U raftingu je pak uživalo pedesetak avanturista koji su se na četrnaest kilometara dugoj stazi punoj brzaca i vodopada krške ljepotice Zrmanje prepustili čistoj zabavi i adrenalinu zaboravivši tako na svakodnevni stres.

Ronjenje i planiranjenje

   Zbog velikog interesa rafting je bio održan i u subotu pa se čarima fascinatnog kanjona Zrmanje moglo diviti novih pedesetak ljudi.
Da Zrmanja i njen kanjon doista ostvaljaju bez daha, svjedoče i filmovi o poglavici Winntou-u, ali i neki drugi akcijski filmovi, čiji su prizori snimani upravo u ovom jedinstvenom pejzažu.
   Nije tako nikakvo čudo da su mnoge aktivnosti EVES-a bile vezane uz smaragdnu rijeku pa je osim raftinga bila organizirana i plovidba Zrmanjom.
   U EVES su bili uključeni i "morska" okolica Obrovca kao obližnji Nacionalni park Paklenica te je oko trideset mladih planinara ispitalo je svoju izdržljivost penjući se po njegovom zadivljujućem kršu, a jednako toliko ljudi naučilo se tehnici pravilnog disanja te ronjenju s bocom kisika na plaži Rovanjske.
   Nakon svih ovih ipak napornih aktivnosti, sudionici su se mogli okrijepiti ručkom u dvorištu Srednje škole Obrovac.

   Ravnatelj Srednje škole Obrovac Jurica Ćurko ističe da ništa od navedenog ne bi bilo moguće bez financijske potpore grada Obrovca i Zadarske županije, a posebice bez angažmana profesora i učenika Srednje škole Obrovac.
   - Naši učenici i nastavnici odradili su lavovski dio posla u organizaciji EVES-a, a posebno u ugošćavanju gostiju. Ovim im se putem neizmjerno zahvaljujem kao i svima ostalima, počevši od Grada Obrovca i Zadarske županije, koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji EVES-a, kazao je Ćurko izraživši nadu da će se ova manifestacija nastaviti organizirati i narednih godina.

Marta Bašić         
Redakicja RivaOn    
Srednje škole Obrovac

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.