Iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna 

Predstavljanje slikovnice
„Zadar u prapovijesti“

 

 

 

 

 

 

   Učenici i profesori Škole primijenjene umjetnosti i dizajna predstavit će slikovnicu „Zadar u prapovijesti“ u utorak 21. svibnja 2019. u 12.00 sati u Multimedijalnoj dvorani Gimnazije Jurja Barakovića.

   Na ideju za ilustriranu knjigu došle su profesorice Inga Budimir i Jelena Stošić. Odlučile su napraviti svojevrstan pregled najranije povijesti zadarskog područja i samog Zadra preko opisivanja nalazišta i nalaza iz tog razdoblja i ilustriranja i opisa izgleda naselja, ljudi i njihovog načina života. Kako je razdoblje prilično opsežno materijal se podijelio u dva dijela.
   Prva knjiga opisuje ovo područje i način života od pojave najranijih ljudi, neandertalaca pa do metalnog doba i vremena Liburna.
   Druga knjiga (koja još nije tiskana) ilustrira na isti način Zadar i njegovu okolicu, opisuje način života i izgled samog kraja u antičko doba, osobito za vrijeme Rimskog carstva.
   Tekst je napisala Jelena Stošić uz veliku pomoć profesora sa Sveučilišta u Zadru s Odjela za arheologiju Martine Čelhar, Daria Vujevića i Kristine Horvat. Oni su pregledavali tekst kako je nastajao, davali na uvid nova otkrića i nadgledali svaku ilustraciju kako bi što vjernije oslikavala određeno nalazište, nalaze ili pretpostavljenu rekonstrukciju neke kuće, lokaliteta ili izgleda naselja, odjeće i sl.
   Knjigu su ilustrirali učenici 4a (tada 2a i 3a) razreda, odjel slikarskog dizajna, pod mentorstvom obiju profesorica, osobito Inge Budimir. Uz iznimku dviju fotografija, knjiga je u cijelosti oslikana ilustracijama rađenim u tehnikama akvarela, kolaža, crteža i kombiniranim tehnikama.
   Ilustracije su fotografirali i digitalno obradili učenici fotografskog odjela pod vodstvom prof. Marka Perića. Pri realizaciji pomagao je prof. Tomislav Grzunov s tehničke strane, a profesorice Matija Šango Šimurina i Lucija Dovranić su obavile jezični pregled.
   Knjigu za tisak je pripremila grafičarka Marija Marfat, a tisak Media oglasi d.o.o.
   Svi su pozvani na predstavljanje ove iznimne knjige u utorak 21. svibnja 2019.

Redakicja RivaOn            
Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.