Sa 24. državnog Natjecanja iz hrvatskoga jezika

Uspjesi zadarskih učenika na
državnom Natjecanju

 

 

   24. državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika održalo se u razdoblju od 6. do 8. svibnja 2019. godine u malenom mjestu Tuhlju. Zadarsku županiju, koja je po natjecateljima bila i najbrojnija, predstavljale su četiri škole: Klasična gimnazija Ivana Pavla II.: Ena Nekić s mentoricom Mirelom Zubčić, Gimnazija Franje Petrića: Lana Frleta, Mirna Ivanković, Lovro Dujić, Mislav Maldini, Hana Vlahov s mentoricom Nikolinom Stulić te Leonarda Vlahov s mentoricom Sanjom Vlahović, Gimnazija Vladimira Nazora: Marija Vrkić s mentoricom Senkom Weber i Srednja škola Obrovac: Marina Župan s mentoricom Melitom Fuzul.

   Kao natjecateljica iz dalekog i kršovitog Zadra bila sam oduševljena lokacijom te, naravno, nemalo uzbuđena nadolazećom šestosatnom vožnjom. Stigli smo u Tuheljske toplice u tri sata, raspremili se i nahrupili u bazen. U sedam je sati natjecanje bilo službeno otvoreno svečanom, gostoljubivom ceremonijom vođenom srdačnim voditeljima i izvrsnim programom. Atmosfera je istovremeno bila vrlo motivirajuća i opuštajuća. Preživjeli smo prvi dan.
   Drugog dana autobus nas je prevezao do Osnovne škole Lijepa naša koja je bila domaćin samog natjecanja. Bilo mi je izuzetno zanimljiva činjenica da je škola podijeljena na tri dijela: onaj iz 19., 20. i 21. stoljeća. Ispit je ubrzo počeo te smo krenuli u predviđene prostorije. Ušli, vidjeli, riješili. Nakon vrtoglavih sat i pol bili smo iscrpljeni i spremni za povratak u toplice. Malko smo se opustili u bazenima, no nervozu i tremu nije bilo lako skinuti s vrata, stoga smo se i prije vremena okupili pred oglasnim panelima. Kad je sudbonosni trenutak naposljetku i došao, napetost je, barem se meni tako činilo, nestala bestragom te je ozračje u cijelosti bilo svjetlije i živahnije. Rezulatti su bili izvrsni za Zadarsku županiju: prvo je mjesto osvojila učenica drugog razreda Gimnazije Franje Petrića Hana Vlahov s mentoricom Nikolinom Stulić, drugo je mjesto osvojila, moja malenkost, Lana Frleta učenica prvog razreda iste škole s istom mentoricom, a treće mjesto osvojila je učenica Leonarda Vlahov s mentoricom Sanjom Vlahović iz iste škole.
   Sutradan je prošao ležerno, a dva su se zadnja dana činila tek kao netom prospavani san. Spustili smo se u kongresnu dvoranu na ceremonijalno zatvaranje. Primili smo priznanja i pohvalnice te proveli ostatak jutra u druženju i uživanju u ljepotama brežuljkastog krajolika. Poslije ručka ukrcali smo se u autobus, pozdravili se s učenicima iz drugih škola, i polako krenuli put Dalmacije.

Lana Frleta                
    Redakcija RivaOn         
Gimnazija Franje Petrića Zadar

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.