U okviru Festivala znanosti

Zadarski učenici izradili fasadni mozaik
u Tkonu

 

 

 

 

 

 

 

 

   U sklopu Festivala znanosti u Tkonu, u Ulici Kuntrata učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra postavili su fasadni mozaik.

   U suradnji Sveučilišta u Zadru, Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica, Općine Tkon i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna provedena je u djelo ideja o slikanju murala i instalaciji mozaika na vanjski zid u ulici Kuntrata na Tkonu.
   Poziv za sudjelovanje na Festivalu znanosti prihvatila je ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Marjana Bakmaz te podržao Goran Mušćet, načelnik Općine Tkon, koja je nedavno uredila Kuntratu, jednu od najstarijih ulica u mjestu. Materijal za mozaik i mural osigurao je Institut Ars Nautica.
   Učenici su slikali mural i postavljali mozaik od 8. do 10. travnja 2019. pod motom „Obojimo otok bojama sunca i mora”, s mentoricama Leom Ljuba Kocijan i Majom Pavin Radaljac.
   Pripreme su započele početkom godine, kada su osmišljeni motivi i napravljeni pripremni crteži. Izvedena rješenja odabrana su među prijedlozima koje su izradili učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a postavljanje je bilo popraćeno projekcijama i tehničkim objašnjenjima cjelokupnog tijeka izrade, od idejne skice do konačnog proizvoda.
   Mozaik i morske tematike postavljen je na zidu u središtu mjesta. Radi se o zidu zgrade u kojoj se u prizemlju nalaze ambulanta i poštanski ured, a prostore prvoga kata koristi Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica. Na zidu sa suprotne strane učenici su naslikali mural također morske tematike. Sudionici terenske nastave na Tkonu su učenici četvrtog razreda, smjera slikarski dizajn: Nikolina Lambaša, Tomislav Kačmarčik, Lana Karužić, Karla Mrkić, Larisa Čabrić, Bepina Stojić te trećeg razreda, smjera scenografski dizajn: Andrea Justinić, Andrea Vejić, Tea Mikić i Ena Lasić.

RedakcijaRivaOn             
Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.