Iz Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića

Ante Halusek i Nikolina Grubešić
1. u disciplini pekarstvo
na WorldSkills Croatia

 


 

 

 

   Od 26. – 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu, u šest paviljona, u prostoru od 15.000 m2, održano je najveće državno natjecanje strukovnih škola – WorldSkills Croatia. Na WorldSkills Croatia natjecalo se 400 najboljih učenika strukovnih škola u više od 40 strukovnih disciplina.

   Natjecatelji su na natjecanju prezentirali stručne kompetencije i demonstrirali vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje.
   Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića bila je škola domaćin WorldSkills Croatia državnog natjecanja u dvije discipline: AGRO i CVJEĆARSTVO.
   U disciplini AGRO bilo je prijavljeno 12, a u disciplini CVJEĆARSTVO 7 škola iz cijele Hrvatske. S obzirom na razinu i veličinu natjecanja, ovo je bila odlična prilika za promociju i podizanje aktivnosti strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, kao i modernizaciju nacionalnih strukovnih natjecanja te povezivanje sustava strukovnog obrazovanja i privrede.
   U brojne su discipline bili uključeni poslodavci povezani kroz tehnologiju, proizvode ili usluge s disciplinom, te zapošljavaju učenike nakon završene strukovne škole. Osim toga, na Zagrebački velesajam su u dva dana došli brojni učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske kako bi mogli vidjeti mogućnosti koje pruža strukovno obrazovanje te se uvjeriti u atraktivnost zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Svaka disciplina je imala dio pod nazivom „Isprobaj vještinu“ gdje su učenici i ostali posjetitelji mogli na licu mjesta isprobati pojedinu vještinu koja im je bila zanimljiva.
    Učenici Ožanića održali su radionice za cvjetno aranžiranje, radionice izrade tijesta i slastica, radionice u veterinarskom praktikumu.

   Pored  osvojenog prvog mjesta  u disciplini  pekarstvo Ante Haluseka i Nikoline Grubešić, a pod menotrstvom Zorke Kokić, učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića na WorldSkills Croatia u Zahrebu postigli su zavidne rezultate i u ostalim disciplinama:

  • AGRO Bruno Žodan, pod mentorstvom Ante Gospića, osvojio je 8. mjesto

  • cvjećarstvo Vita Ražov, pod mentorstvom Višnje Sikirić osvojila je 4. mjesto

  • veterina Lucija Bopsić, pod mentorstvom Marijane Božina i voditeljstvom Alenka Kovača osvojila je 5. mjesto.

   Učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića još jednom su pokazali svoju izvrsnost, marljivost i talente u struci, ali i kolegijalno i odgovorno ponašanje začinjeno pozitivnom atmosferom i dobrom zabavom.
   Zahvaljujemo se svim učenicima i njihovim mentorima koji su sudjelovali na ovom natjecanju, a posebno Anti i Nikolini koji su osvojili 1. mjesto.

RedakcijaRivaOn           
Poljoprivredne, prehrambene i   
veterinarske škole Stanka Ožanića

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.