Iz Srednje škole Bartula Kašića Pag

Dan otvorenih vrata
Srednje škole Bartula Kašića Pag

 

 

 

 

 

 

 

   Srednja škola Bartula Kašića Pag manifestaciju Dan otvorenih vrata redovito održava od školske godine 2015./16. kada je škola obilježavala 50 godina postojanja. I ove je godine, petu godinu zaredom, 11. travnja, manifestacija uspješno održana. Među brojnim posjetiteljima, osim učenika, većinu su činili roditelji učenika, uz sadašnje profesore i neki bivši, sada umirovljeni djelatnici naše škole. Na samom početku, pjesmom nas je pozdravio školski zbor, otpjevavši dvije pjesme uz klavirsku pratnju mentora, maestra Ivana Žana. Ravnateljica, Marija Pećirko, prof. srdačno je pozdravila sve prisutne koji su svojim dolaskom iskazali podršku školi i njenim učenicima u prezentiranju njihova rada. Uz kratak pregled školske godine (uspješnost u izvannastavnim aktivnostima, učenička sudjelovanja i postignuća na natjecanjima te priprema i izrada danas prezentiranih projekata), otvorila je manifestaciju.

   Višemjesečne pripreme učenika i njihovih mentora ponovno su se pokazale uspješnima, stavljajući naglasak na naš otok i zajednicu u kojoj živimo. Na ulazu u školu, u informatičkoj učionici, posjetitelji su svjedočili napretku moderne tehnologije, virtualnoj šetnji školom te kako popularne video igre možemo iskoristiti u obrazovanju. U sljedećoj je učionici prikazano više aktivnosti. Jedna od njih bili su proizvodi vrijednih ruku naših zadrugara učeničke zadruge „Slani škoj“, uz slikovni prikaz svih manifestacija i sajmova na kojima smo prisustvovali u ovom kratkom vremenu od svog osnutka. Također se mogao vidjeti plakat s prehrambenim proizvodom „Keksi s ljekovitim biljem“ koji, osim što su jako ukusni, nose i priču o ljekovitosti otoka Paga.
   U istoj učionici prikazivao se video uradak dramske sekcije pod nazivom „Otok i Ja“. Za izradu projekta učenici i nastavnici utrošili su osam mjeseci svoga slobodnog vremena putujući otokom i snimajući. Rad su posvetili svim stanovnicima otoka Paga, a posebno maturantima koji kreću na svoje novo putovanje izvan otoka s porukom: „Tko ima svoj otok, ima i cijeli svijet“.
   U sljedećoj su učionici svoj istraživački projekt predstavili učenici dodatne nastave sociologije u suradnji s geografijom tijekom kojeg su komparativno istraživali na temu: „Koliko putujemo – povezanost uspjeha u školi s duljinom putovanja do škole“.
   Na drugoj strani učionice, skupina fizičara predstavila je dio opusa Isaaca Newtona. Uz kratku biografiju, predstavljena su i najveća otkrića iz područja teorije gravitacije i optike, a posjetitelji su mogli vidjeti izloženu Newtonovu kolijevku i optičku plazmu.
   U istoj su se učionici mogli vidjeti i pojedinačni učenički radovi. Tako je učenik 3. g razreda, Matko Prtorić, predstavio „Slani stol“ prigodnim plakatom „Sol naša svagdašnja“ uz neke zdravstveno-prehrambene savjete. Bilo je za vidjeti, a i kušati, različitih vrsta paške soli (krupna, sitna, cvijet soli i sl.), ali i soli s drugih kontinenata poput himalajske, vulkanske i drugih. Povijesnu temu o imigraciji hrvatskog stanovništva u prvoj polovici 20. stoljeća predstavila je učenica Vedrana Maržić kroz priču o odlasku svojeg pradjeda Ante Fabijanića u Argentinu. Također, predstavljen je i zajednički projekt osnovne škole iz Novalje i naše škole u kojima su učenici, kroz suradnju, istražili ugljenokope otoka Paga i željezničku prugu te parnu lokomotivu koja je prevozila ugljen od rudnika u Kolanu do luke u Šimunima. Isto tako, prikazali su ugljen kao izvor energije, vrste ugljena, način njegove uporabe te korištenje ugljena u današnjoj tehnologiji.
   Pretposljednja učionica ujedno je bila i najposjećenija. Razlog je očit: gastro manifestacija „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ kojom promoviramo tradicionalna jela otoka Paga. I ove godine učenici usmjerenja konobar i kuhar bili su izvrsni, zajedno sa svojim profesorima mentorima, te su pripremili i poslužili u različitim varijantama jela od: hobotnice, janjetine, sipe te mnogo različitih slatkih jela. U posljednjoj učionici posjetitelji su mogli vidjeti rad polaznica koje pohađaju program obrazovanja odraslih u našoj školi, za zanimanje čipkarica. Demonstrirana je izrada paške čipke ovogodišnjih polaznica te korištenja paške čipke i ostalih paških rukotvorina na tradicionalnoj odjeći.
   U ovom sadržajem bogatom i raznolikom Danu otvorenih vrata još jednom smo predstavili našu školu u najboljem svjetlu te posjetitelje ponovno ostavili ugodno iznenađenima. Radujemo se susretu dogodine!

Redakcija RivaOn      
Srednja škola Bartula Kašića Pag

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.