27. SVJETSKI DAN BOLESNIKA

Budimo jedni drugima dar

 

 

 

 

 

 

   Na blagdan Gospe Lurdske i 27. Svjetski dan bolesnika, u ponedjeljak 11. veljače 2019., učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u pratnji s. Viktorije Gadža posjetili su Dom za starije i nemoćne kod Sfinge.

   Podsjetimo, Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Obilježavanjem Dana bolesnika podiže se svijest šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.
   U Domu kod Sfinge sudjelovali smo na misnom slavlju koje je predvodio fra Bojan Rizvan, župnik župe Srca Isusova. Pozdravivši sve nazočne, medicinske sestre, osoblje doma, mlade volontere i učenike dviju zadarskih škola te starije i bolesne, fra Bojan se na početku slavlja prisjetio svih onih čije patnje i bolesti nosimo u svom srcu, a nadanja za njihovim ozdravljenjem u svojim molitvama. Posebno je zahvalio mladima što su došli kako bi unijeli radost i mladost u živote onih čiji su dani opterećeni križem starosti i bolesti.
   U prigodnoj propovijedi fra Bojan se osvrnuo na nošenje križa. U kakvoj god se situaciji nalazili, bilo mladi bilo stari nismo od Boga ostavljeni, rekao je. Križ se ne događa bez Božje volje. Prihvatiti ga iz ljubavi znači živjeti po Božjoj volji. Primjer nam je blažena djevica Marija. Ona nas uči kako susresti Boga u svim životnim (ne)prilikama. U svojoj želji za susretom s Gospodinom ona je bila spremna uspeti se na gorje. To za nas znači popeti se na brdo svoje oholosti, sukoba, odvajanja… i graditi zdrave odnose koji donose zdravlje, radost, ispunjenost. Iz susreta s Gospodinom treba crpiti hrabrost i neustrašivost za zdrave susrete s ljudima, zaključio je fra Bojan.
   Učenici su sudjelovali i pjesmom animirali euharistijsko slavlje. Po završetku misnog slavlja podijelili su se u manje grupe i krenuli u posjet po odjelima Doma, razgovarali i uručivali prigodne darove starim i bolesnim osobama koje je, za tu prigodu, pripremila zadarska Katolička udruga medicinskih sestara i tehničara.
   U ušima nam još odzvanja misao i poziv pape Franje da „budemo sposobni sagnuti se nad ljudskim potrebama jer se Isus ne prestaje saginjati nad ljudskom slabošću i bolešću kako bi nam pokazao ljubav. Svaka gesta ljubavi učinjena u Isusovo ime zapisana je u vječnost i čini dio Isusova kraljevstva nebeskog. Budimo jedni drugima dar jer smo na to pozvani!“.

Redakcija RivaOn               
Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.