Natjecanje Europa u školi
"YOUrope – radi se o tebi!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska u školskoj godini 2018. /2019. organiziraju 25. godinu za redom natjecanje Europa u školi na razini Republike Hrvatske. Međunarodni odbor Europe u školi donio je odluku da se ovogodišnje natjecanje održi pod naslovom:

YOUrope - RADI SE O TEBI!
2019. godina Europskih izbora

   Hrvatski nacionalni odbor Europe u školi razradio je teme za nacionalno natjecanje po izričajima i dobnim skupinama.

   Krajnji rok za prijavu radova na županijska natjecanja i Grad Zagreb je do 15. ožujka 2019.
   Pristigle radove, komisijski obrađene, molimo pošaljite na Nacionalno natjecanje do 29. ožujka 2019.
  
   "YOUrope – radi se o tebi!" moto je ovogodišnjeg natjecanja Europa u školi te ujedno i poziv učenicima da aktivno podrže budućnost Europe. Natjecanje ima niz tema koje potiču djecu i mlade svih uzrasta da se uključe i pokažu odraslima kako se njihovo mišljenje ne smije zaboraviti. (Što želite promijeniti za djecu i mlade? Kako možete pokazati svojoj školi koliko je Europa važna za sve nas?). U godini Europskih izbora trebamo jedinstvo svih građana kako bi izabrali novo vodstvo koje će poboljšati život u Europi i dostojno je zastupati u rješavanju globalnih problema.


   Europa u školi je pedagoška aktivnost koja je službeno priznata u mnogim rezolucijama i preporukama europskih institucija te u službenim dokumentima izdanim od strane nacionalnih pedagoških autoriteta.
   Uvođenjem europskih tema u školstvo Europa u školi želi pomoći mladim ljudima kako bi razvili mogućnosti i vještine koje im pomažu sa suočavanjima s izazovima modernog društva.
   Europa u školi uz pomoć učitelja i profesora potiče mlade ljude da poboljšaju svoje znanje i razumijevanje vlastite kulture te postanu svjesni građani Europe.

   Glavne aktivnosti projekta su:

  • godišnje natjecanje u literarnom, likovnom i glazbenom izričaju za osnovne, srednje i visoke škole;
  • susreti mladih – uključujući susret dobitnika nagrada;
  • seminari za učenike i profesore.

   Aktivnosti projekta su dostupne svim učenicima i studentima iz članica Europske unije i Vijeća Europe te drugim zemljama koje su potpisnice Europske kulturne konvencije.

   Nacionalni odbor Hrvatska uključen je u natjecanje 1995., a punopravni član međunarodnog odbora postao je 1996. Hrvatski odbor sastoji se od deset članova koji se biraju među istaknutim prosvjetnim i društvenim djelatnicima te među članovima Europskog doma Zagreb i Europskog pokreta Hrvatska.
   Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska glavni su organizatori ovog projekta na području Republike Hrvatske koji se provodi od 1994.
 

LITERARNI IZRIČAJ

   5. – 6 razred OŠ „Leteći auto“ na nebu iznad Europe
(Zamislite kako ste dobili priliku poletjeti letećim autom Harry Pottera iznad Europe. Što otkrivate? Kako Vam se čini Europa?)
   7. – 8 razred OŠ Djeca na vlasti
(Zamislite kako bi bilo kada biste Vi i Vaši vršnjaci imali mogućnost umjesto odraslih biti na vlasti. Što biste promijenili u ime djece i kakvu bi poruku poslali odraslima na šta su zaboravili?)
   1 . – 2. razred SŠ Poštovani gospodine Predsjedniče,
(Mnoge utjecajne osobe poslale su otvorena pisma i napisale svoja razmišljanja o svjetskoj politici. Što biste željeli reći europskim vođama i kako biste to učinili?)
   3. – 4. razred SŠ Gdje su mladi i što rade na internetu?
(TV oglašavanje stvar je prošlosti. Danas najveći utjecaj imaju „influenceri“ osobito među mladima. Čak i političari prepoznavaju vrijednost postajanja „influencera“. Kako internet utječe na vaše mišljenje, odluke i način života?).
   18. – 21.g. starosti Ti imaš glas!
(Ove godine milijuni Europljana ponovno će imati priliku odlučiti tko će biti dio Europskog parlamenta pri glasovanju na sljedećim europskim izborima. Nažalost, odaziv je posljednjih godina bio nizak i zato su sve oči okrenute mladima da ih potaknemo kako bi postali aktivni sudionici ovih izbora.)

LIKOVNI IZRIČAJ

   1. – 4. razred OŠ Životinjski parlament
(Širok raspon životinja iz Europe i svijeta živi u zoološkim vrtovima. Zamislite kako ove životinje imaju svoj parlament i kako se pitanja rješavaju na vrlo divlji način. Pokažite nam koje bi se životinje borile za što?)
Tehnika: akvarel ili vodene bojice & gvaž
Veličina: 25 cm x 31.5 cm
   5. – 8. razred OŠ Pametni europski izumitelji
(Uvijek su postojali izumi i ideje koje su promijenile Europu. Koja vam se posebno sviđa?)
Tehnika: tempera ili uljni pastel
Veličina: 32 cm x 42 cm
   1. – 4. razred SŠ Putujem po Europi – što otkrivam?
(Zamislite kako ste dobili priliku putovati Europom i vidjeti sve zemlje, ljude, običaje i kulturu njezinih zemalja. Što otkrivate na svom putovanju?)
Tehnika: tuš, pero, lavirani tuš
Veličina: 32 cm x 42 cm
18. – 21.g. starosti Grafiti – Street Art
(Ulični vandalizam, prosvjed ili umjetnost? Ulična umjetnost dugo se nije ozbiljno shvaćala, jer ne odgovara tradicionalnom shvaćanju umjetnosti. Međutim danas, oznake, grafiti, naljepnice i druga umjetnička djela dobivaju mnogo pozornosti, a ulična umjetnost se često koristi za zauzimanje na javnim mjestima.)
Tehnika: slobodan izbor grafika, kolaž
Veličina: 50 cm x 70 cm

GLAZBENI IZRIČAJ

  1. – 8. razred OŠ Mi smo Europa!
  1. – 4. razred SŠ Mi smo Europa!
18. – 21.g. starosti Mi smo Europa!

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.