Iz Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Materijali za
sat medijske pismenosti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   U okviru Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku izdali su u elektroničkom obliku materijale za odgojitelje, učitelje i nastavnike kako bi mogli s djecom i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama raditi na razvoju medijske pismenosti.

   Za odgojitelje tu je Radionica optičkih igračaka – Radionički materijali za vrtiće za djecu od 5 do 7 godina. Autorica ovih materijala je mag. praesc. educ. Jelena Alpeza, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Pčelica, gdje provodi razne aktivnosti s ciljem razvoja medijske pismenosti kod najmlađih.
   Za preuzimanje je dostupna i „Slikovnica o medijima – Medijska pismenost za najmlađe”u elektroničkom obliku, a tiskani primjerci poslani su vrtićima koji su se prijavili do 9. travnja.

   Učiteljima i nastavnicima namijenjeni su nastavni materijali za vođenje satova medijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama, prilagođeni za tri dobne skupine: Pozitivni i negativni medijski sadržaji –Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda, Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 5. do 8. razreda te Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijestiNastavni materijali za srednje škole za učenike od 1. do 4. razreda. Autori nastavnih materijala su dr. sc. Lana Ciboci s Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti i izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija, svi troje članovi Predsjedništva Društva za komunikaciju i medijsku kulturu, koje, između ostalog, provodi projekt medijskog opismenjavanja Djeca medija.
   Preuzmite ove materijale i održite radionicu, odnosno sat medijske pismenosti u svom vrtiću ili školi povodom Dana medijske pismenosti, te ih koristite i dalje u svom radu s djecom i mladima.

   Za preuzimanje je dostupna i knjižica za roditelje i skrbnike „Djeca i mediji” sa savjetima za korištenje medija u obitelji i prijedlozima za razgovor s djecom o medijima.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti!

   Medijska pismenost jedna je od ključnih vještina za život u 21. stoljeću, potrebna jednako i djeci i odraslima, da bi znali medije koristiti za svoje i opće dobro. Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokrenuli su Dane medijske pismenosti.

   Prvi Dani medijske pismenosti održani su u travnju 2018. pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama.

   Od 19. do 21. travnja 2018., ali i tijekom cijele druge polovice travnja pa i početkom svibnja odvijale su se brojne aktivnosti i događanja s ciljem informiranja i educiranja djece, roditelja, nastavnika i odgojitelja o toj važnoj temi i vještini.

   Odgojiteljima i nastavnicima i dalje su dostupni obrazovni materijali pomoću kojih mogu održati sat medijske pismenosti s djecom i mladima u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Grupe učenika posjetile su medijske kuće i upoznale njihov način rada te se i sami okušali u proizvodnji medijskih sadržaja, a organizirane su i razne radionice i predavanja za djecu i odrasle u knjižnicama i organizacijama koje se bave medijskom pismenošću. Roditeljima je također na raspolaganju kratki vodič za korištenje medija u obitelji.

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.