26. OBLJETNICA VRO „MASLENICA“

Domovinsko zajedništvo odraz je – Ljubavi

 

 

 

 

 

 

   U povodu obilježavanja 26. obljetnice oslobodilačke VRO „Maslenica“ kojom su se 1993. ponovno povezali sjever i jug Hrvatske, u ponedjeljak 21. siječnja sudjelovali smo na misnom slavlju u Crkvi sv. Šime u Zadru i nazočili predstavljanju knjige u Kneževoj palači.

   Uz predstavnike državnih i lokalnih vlasti, Hrvatske vojske i policije, hrvatskih branitelja, članova braniteljskih udruga, obitelji poginulih branitelja, potom generala Ante Gotovine, izaslanika predsjednice RH, generala Mladena Markača i Mirka Šundova, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH te dvojice ministara, Damira Krstičevića i Tome Medveda sudjelovali smo u misnom slavlju koje se u povodu obilježavanja 26. obljetnice oslobodilačke VRO „Maslenica“održalo u Crkvi sv. Šime. Nakon mise svi su sudionici počastili moći sv. Šimuna pred svečevom škrinjom koja je za tu prigodu bila otvorena iznad glavnog oltara. Za vrijeme mise pjevala je Klapa Sveti Juraj HRM.
   Potaknuvši nas da hvalimo Boga za silna djela koja nam je učinio, u svojoj nadahnutoj propovijedi don Josip Lenkić je rekao: „Ljubav branitelja u temeljima je povijesne istine o Domovinskom ratu. Bez te ljubavi sve drugo ostaje poluistina. Zahvalimo Bogu za sva djela koja nam je učinio po našim braniteljima koji su u sebi čuli i poslušali njegov zov, da zajedno s Bogom ovu zemlju vole, grade i vode, pa su se i „olujom“, bljeskom“ i vojno-redarstvenim operacijama svakoj oluji odupirali.“ Na kraju, svima je poručio kako „ljubav mora nadahnjivati sav život, u svim položajima, zvanjima i mjestima“ i zaključio: „Molimo Boga da učvrsti naša srca u svojoj ljubavi. Da se svi u zemlji više pomažemo i podržavamo jedni druge. Da volimo svoj narod, Domovinu i svoju kulturu. Da ulažemo u ljubav u svim njenim dimenzijama, ne ispraznim riječima i obećanjima, nego odgovornim zalaganjem. Molimo da to svatko započne od sebe samoga, od svoga srca i savjesti, od svoje obitelji i grada, u svojoj Crkvi. Jer, mi smo ova država i narod“.
   Potom je, u sklopu obljetnice, u Kneževoj palači održana promocija knjige HMDCDR-a Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti“. Knjiga je, dakle, pregled političke i diplomatske povijesti Hrvatske u Domovinskom ratu, a obuhvaća razdoblje neposredno uoči stvaranja samostalne i suverene hrvatske države te velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku, odnosno borbu hrvatskih branitelja i diplomatsko djelovanje hrvatske vlasti za njezino međunarodno priznanje i teritorijalnu cjelovitost, sve do završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998. godine. Knjigu je predstavio ravnatelj HMDCDR-a, urednik i priređivač, povjesničar dr. sc. Ante Nazor.

Redakcija RivaOn               
Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.