Pročelnik Ivan šimunić u eteru Radija 057

Prenosimo sa: 

Što su centri kompetentnosti
od kojih su dva već u Županiji?

 

 

 

 

 

 

   Na Radiju 057 gostovao je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije Ivan Šimunić. Tema razgovora bili su regionalni centri kompetentnosti - što su ti centri? Koja je razlika između centra kompetentnosti i centra kompetencija? Zašto centri kompetentnosti postoje samo za srednje strukovne škole?

   Regionalni centri kompetentnosti su, kako doznajemo od Šimunića, alat Ministarstva obrazovanja koji je sastavni dio reforme strukovnog obrazovanja u RH. Njih je trenutno ukupno 25, a dva centra, odnosno Strukovna škola Vice Vlatkovića za sektor strojarstva i Medicinska škola Ante Kuzmanića za sektor zdravstva, nalaze se u Zadarskoj županiji. Trenutačno je u tijeku natječaj iz Operativnog programa konkurentnosti i kohezije gdje na raspolaganju 563 milijuna kuna za uspostavu ovih centara kompetentnosti, iz čega će se financirati razne aktivnosti za njihovu uspostavu. Ovim sredstvima, dijelom europskim, a dijelom i državnim, nastoje se stvoriti materijalni i drugi uvjeti da se škole povežu sa gospodarstvom. Bitno je napomenuti da je to samo prvi natječaj jer će iz drugog operativnog programa biti raspisano još najmanje toliko sredstava, što znači ukupno preko milijardu kuna.

   - Reforma strukovnog obrazovanja mora se odvijati u dva smjera: da se znanja koja učenici u strukovnim školama stječu usklade s onim što doista treba gospodarstvu, s jedne strane te da se broj učenika uskladi sa potrebama regionalnog tržišta rada kako bi se spriječio deficit i suficit kadrova, s druge strane. Regionalni centri kompetentnosti moraju poznavati potrebe tržišta, pa čak biti i korak ispred vremena. Vodilo se brige o tome da regionalni centri postanu škole koje su se već pokazale, koje su vidljive u lokalnoj zajednici, govori pročelnik Šimunić.

   Centri su zamišljeni da podižu kvalitetu obrazovanja ne samo u toj školskoj ustanovi, nego i u drugim školama partnerima, pri čemu se stavlja naglasak na razmjenu znanja i mobilnost.

   - Bilo je moguće prijaviti i potrebe za smještaj, tako da smo mi prijavili naš đački dom koji je prihvaćen i dom će se preurediti. U isto vrijeme, u strukovnoj školi Vice Vlatkovića gradit će se nova automehatronička radionica sa opremom, a u medicinskoj školi će se urediti i opremiti dvije etaže u staroj školskoj zgradi koja se nalazi preko puta pedijatrije OB Zadar, što znači da će se prostorni uvjeti dignuti na višu kvalitetu, doznajemo dalje od Šimunića.

   U sljedećem financijskom razdoblju od 2021. godine, tražit će se uspostava centara u drugim sektorima. U trenutnom financijskom razdoblju obrađen je sektor strojastva, medicine, elektrotehnike, poljoprivrede i turizma. Posebno se stavlja naglasak na traženje mogućnosti da se bar jedna turistička škola Zadarske županije priključi drugom centru kompetentnosti jer je u turizmu najveća potreba uvoza radne snage - konkretno, prošle godine je odobreno čak deset tisuća stranih radnika u turizmu. Postoji i mogućnost dobivanja stipendija u turizmu, što dovoljno govori o suficitu radne snage u turističkom sektoru.

   

© Copyright RivaOn 2019. Sva prava zadržana.