Advent na Šalati – Smotra zborova katoličkih gimnazija Republike Hrvatske

Susret zborova raspjevanih klasičara

 

 

 

 

   Ovogodišnji tradicionalni koncert „Advent na Šalati” održan je 1. prosinca 2018. godine u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova i bio je obilježen Smotrom zborova katoličkih gimnazija Republike Hrvatske. Među tristotinjak raspjevanih gimnazijalaca devet katoličkih gimnazija našli su se i klasičari iz Zadra.


   U subotu, 01. prosinca 2018. godine članovi zbora Klasične gimnazije Ivana Pavla II., okupili su se oko 11:00 sati i krenuli prema Zagrebu gdje se održavala Smotra zborova klasičnih škola u Hrvatskoj. Za taj nastup, uz vodstvo profesora Grge Ivkovića, pripremali su se dosta dugo i uz trud uspjeli savladati pjesme.
   Kako ne bi došlo do monotonije u busu, igrale su se igre, slušale i pjevale pjesme. Oko 16:00 sati stigli smo ispred Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu gdje su nas učenici uistinu lijepo dočekali.
   Okrijepili smo se hranom i pićem i probe pred nastup mogle su započeti. Napokon, u 18:00 sati krenuo je program kojeg je otvorila Ženska opća gimnazija Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti.
   Nakon što smo odslušali nastupe četiriju zborova, došao je red i na nas. „Na nebu moje duše” i „Raduj se, o Betleme”, naziv je dviju prekrasnih pjesama koje smo otpjevali i koje u svakom pobuđuju ljepotu Božićnog duha.
   Za kraj tog malog duhovnog koncerta svi zborovi su se okupili pred oltar i skupa otpjevali kanon Magnificat. Bilo je uistinu veličanstveno i osjetilo se to divljenje među publikom.
   Uslijedilo je čašćenje! U jednoj od prostorija smo se okupili, počastili hranom i pićem i uputili prema domovima gdje smo bili smješteni. Ulice i trgovi Zagreba bili su bajkovito uređeni jer baš sljedeće jutro bio je prvi dan Došašća. Okupljeni na Trgu bana Josipa Jelačića i uputili smo se prema katedrali kako bismo sudjelovali na sv. Misi. Pod dojmom veličanstvene Zagrebačke katedrale uputili smo se u razgledavanje gradskih trgova i ulica.
   Oko 15:00 sati okupili smo se i krenuli prema Zadru. Doduše, atmosfera u autobusu ovaj put bila je dosta mirnija jer smo svi skupa bili prilično umorni, ali opet u sebi bili smo ispunjeni duhom nadolazećeg Božića. Stigli smo oko 19 sati i uputili se našim domovima. Vjerujem kako je svatko od nas u sebi još bio pod dojmom ljepote zajedništva i adventa.
   Zagrebe, hvala ti na tome, pozdrav do sljedećeg puta!!

Zrinka Mikulić                       
Redakcija RivaOn               
Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.