Poziv učenicima za sudjelovanje na
Hrvatskom turniru mladih fizičara

 


 


 


 


 

 

   Hrvatski turnir mladih fizičara je pojedinačno natjecanje znanja učenika srednjih škola koje se organizira po prilagođenim pravilima Međunarodnog turnira mladih fizičara. Učenici pokazuju sposobnost kako rješavanja složenih znanstvenih problema, tako i prezentacije rješenja kroz znanstvenu raspravu. Natjecanje je istraživačkog i eksperimentalnog tipa te je bazirano na projektnom rješavanju 17 problema zadanih godinu dana unaprijed. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja.

   Međunarodni turnir mladih fizičara (International Young Physicist Tournament – IYPT) je prestižno međunarodno ekipno natjecanje učenika srednjih škola iz znanja fizike, na kojem je Republika Hrvatska uspješno započela sudjelovanje tijekom školske godine 2001/02.
   Na 15. međunarodnom turniru mladih fizičara, 2002., Hrvatska je osvojila 3. nagradu; na 19. turniru, 2006., zlatnu medalju, a na 21. turniru održanom u Trogiru 2008. hrvatska ekipa je osvojila 2. mjesto. Nakon toga Hrvatska je tri godine uzastopce (2009., 2010. i 2011.) osvajala brončanu medalju. 32. turnir će se održati u Varšavi, Poljska, sredinom srpnja.

   Ove godine Hrvatski turnir mladih fizičara organizira Istraživački centar mladih u suradnji s Hrvatskim fizikalnim društvom. Sudjelovanje na turniru je vrsta holističkog učenja baziranog na samostalnom istraživanju i radu. Učenici stječu iskustvo znanstvenog istraživanja, što je pogotovo vrijedno onima koji razmatraju znanstvenu ili inženjersku karijeru. Osim toga, potiče se razvijanje samopouzdanja i komunikacijskih vještina.

   Istraživački centar mladih poziva nastavnike i učenike da se uključe u ovo jedinstveno natjecanje.
   U privitku su ovogodišnji zadaci, vremenik natjecanja i pravila. Učenik se na turnir prijavljuje s jednim zadatkom.

   Prijave su otvorene do 20. studenog 2018. te se svaki učenik sam prijavljuje preko web obrasca: http://icm.hr/iypt/prijava.

   Napominjemo da isti problem smije biti prijavljen i na Smotru samostalnih eksperimentalnih  radova iz fizike.

   Sve informacije, kao i primjeri dobro riješenih problema, mogu se naći na internetskim stranicama http://icm.hr/iypt ili dobiti upitom elektroničkom poštom na adresu mail@icm.hr.

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.