Zadarski klasičari - uvijek spremni za nove avanture,
nova iskustva i nova znanja na terenu!

Klasičari na terenskoj nastavi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. obišli su Sjevernu, Srednju, Zapadnu i Južnu Hrvatsku kao i susjednu nam Crnu Goru te stekli nova znanja i iskustva kako na jednodnevnom stručnom izletu (prvaši) tako i na dvodnevnoj terenskoj nastavi (drugaši, trećaši i četvrtaši).


   Učenici četvrtih razreda su najprije boravili u Dubrovniku. Osobit doživljaj pružila im je Boka Kotorska počevši od Herceg Novog do Perasta, Gospe od Škrpjela pa sve do Kotora. Toliko toga na zgusnutom prostoru, toliko djela koja zrcale materijalno i duhovno bogatstvo ovoga kraja. „Uživali smo u predivnim pogledima na obalu impresionirani susretom s peraškim otocima i njihovim odsjajem. Treba spomenuti i posebnih pet minuta putovanja trajektom na trajektnom prijelazu Kamenari kojim smo skratili put. Kako je noć sve više dobivala svoj sjaj mi smo postajali sve ispunjeniji dojmovima, koje smo jedni drugima podijelili u busu. No osim dojmova ispitali smo i naše znanje kratim kvizom nakon kojeg smo bez obzira na pobjedu i poraz svi jednoglasno pjevali i uživali u zadnjim trenutcima putovanja.“

   Učenici trećih razreda pod budnim su okom svojih profesora zaputili su se na dvodnevnu terensku nastavu na istok Hrvatske u našu ravnu Slavoniju, a odredišta su nam bila Srce Slavonije (Đakovo) i Grad Heroj (Vukovar). Tijekom boravka u Vukovaru obišli su legendarnu bolnicu, župnu crkvu Sv. Filipa i Jakova te spomen groblje da bi se, potom, na Ovčari pomolili za žrtve Vukovara i sve hrvatske žrtve. „Osjećali smo bol i tugu. Pomolili smo se, zapalili svijeću i ostali u tišini jer na nekim mjestima nije potrebno ništa reći. Dok smo autobusom išli prema Muzeju vučedolske kulture, bili smo vidno potreseni i zadubljeni u razmišljanje kako se i zašto to dogodilo, zašto su ljudi sposobni činiti najbolje, ali i najgore stvari.“

   Učenici drugih razreda ove godine, krenuli su prema Otočcu. Tamo smo prošetali pokraj brojnih spomenika posvećenih hrvatskim velikanima, braniteljima i naravno glagoljici te posjetili Muzej Gacke gdje nas je vodič upoznao s poviješću glagoljice, grada Otočca i općenito prošlošću Hrvata u Lici. Vidjeli smo i narodne nošnje kao i predmete koje su koristili stari Ličani. Potom su bili na izvorištu rijeke Gacke. Posjetili su i grad Senj gdje su vidjeli kako se ratovalo nekad u Senju, kakvo se oružje i kakva nošnja koristila za obranu tvrđave Nehaj. Nakon smještaja i odmora u Hotelu Selce u Crikvenici, uputili su se prema Rijeci. U središtu grada prošetali Korzom, posjetili Trg Riječke rezolucije, crkvu sv. Jeronima i katedralu sv. Vida. Nisu zaobišli Svetište Majke Božje Trsatske, riznicu franjevačkog samostana na Trsatu, utvrde Frankopana. Nakon ručka u Trsatu uputili su se na posljednju stanicu putovanja, Nacionalni park Risnjak. Neopisivo lijepa priroda nacionalnog parka Risnjak, mjesto je više od tridesetak specifičnih biljnih zajednica i različitih životinjskih vrsta.

   Učenici prvih razreda posjetili su antički grad Salonu i „najlipši grad na svitu“ – Split. Obišli su dakle cijelu Salonu i vidjeli sve najvažnije nalaze, od foruma do amfiteatra, a u Splitu prošetali su se Dioklecijanovom palačom, centrom grada te posjetili jednu od najvažnijih galerija u Hrvatskoj: „Galeriju Meštrović“.

   Za razliku od nastave u školi izvodi se na terenu, a na njoj učenici samostalno, uz neposredno vodstvo svojih nastavnika učenici stječu praktična znanja koja omogućuju bolje razumijevanje gradiva iz povijesti, geografije, hrvatskoga jezika, klasičnih i stranih jezika, te vjeronauka.

Redakcija RivaOn               
Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.