Novi dizajn e-Dnevnika
uz dva webinara korištenja

 

 

 

Korištenje e-Dnevnika u nastavi

 

 

 

 

 

Učenici pregledavaju svoje ocjene mobitelima!

 

 

 

Edukacija nastavnika za korištenje e-Dnevnika

 

   Bliži se skori početak nove školske godine, a iz CARNET-a potvrđuju promoviranje nove nadogradnje produkcijskog sustava, odnosno dizajna e-Dnevnika. Novim dizajnom uveli su novu strukturu i logiku glavnih izbornika, pomoćnih izbornika te novi izgled ikona i ostalih grafičkih elemenata.
   Tom prigodom u utorak, 21. kolovoza od 10 do 11 sati održat webinar na kojem će se pokazati promjene na sučelju te ostale funkcionalnosti koje su uvedene s novim dizajnom, dok će se u četvrtak, 23. kolovoza, od 10 do 11 sati na kojem će biti  prezentirane osnovne funkcionalnosti u e-Dnevniku te kako u sustavu pripremiti školu za početak korištenja u novoj školskoj godini.

   Upute za rad na novom sučelju dostupne su na poveznici:
http://www.carnet.hr/e-dnevnik

   e-Dnevnik je web aplikacija uspostavljena školske godine 2011./2012. namijenjena vođenju razredne knjige u elektroničkom obliku. Aplikaciju je izradio CARNET, a odlikuje se svim funkcionalnostima postojeće razredne knjige, uz dodatne funkcionalnosti koje pruža uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT). e-Dnevnik trenutno koristi 1009 škola u Hrvatskoj, što čini gotovo 75% svih škola u državi. Potvrda kvalitete sustava je i činjenica da niti jedna škola koja ga je počela koristiti, nije od njega odustala.

   Neke od prednosti korištenja e-Dnevnika su: jednostavnije vođenje razredne evidencije, mogućnost detaljne analize statističkih podataka iz razredne nastave, brz dohvat svih važnih informacija vezanih uz pojedini razred ili učenika i pregledna evidencija nastave.
   Ravnateljima, razrednicima, nastavnicima i ostalim djelatnicima škola e-Dnevnik pruža sadržajan pregled svih bitnih podataka za pojedinu funkciju. Ravnateljima aplikacija može poslužiti za praćenje rada svih školskih razreda, razrednicima je omogućen pristup svim podacima učenika njihovih razreda, a predmetni nastavnici vide podatke isključivo za svoje predmete. Sve navedeno smanjuje mogućnosti neovlaštenog unosa, ali i krađu i namjerno ili nenamjerno uništavanje razredne knjige. Također, početkom školske godine e-Dnevnik povlači podatke učenika iz e-Matice, a na kraju se školske godine učenički podaci s ocjenama i izostancima prebacuju nazad u e-Maticu, što smanjuje višestruki unos istih podataka.
   Nastavnici škola koje su uključene u e-Dnevnik sustav aplikaciji mogu pristupiti putem poveznice e-Dnevnik za nastavnike. Za prijavu koriste svoj AAI@Edu.hr korisnički račun koji dobivaju od administratora imenika svojih škola, uz obavezno korištenje tokena koji onemogućuje svaki neovlašteni pristup aplikaciji za nastavnike.
 e-Dnevnik i učenicima olakšava praćenje obaveza i dosadašnjeg uspjeha u nastavnoj godini. Aplikacija e-Dnevnik za učenike omogućuje pregled ocjena, bilješki, izostanaka, lektira i rasporeda pisanih zadaća koje su nastavnici unijeli u e-Dnevnik. Učenici se u aplikaciju prijavljuju svojim AAI@Edu.hr korisničkim računom koji dobivaju od administratora imenika svojih škola.
   Također, razvijena je i aplikacija e-Dnevnik za roditelje pomoću koje roditelji učenika imaju mogućnost uvida u ocjene i izostanke svoje djece. Pristup aplikaciji za roditelje omogućen je korisnicima koji su registrirani u sustavu e-Građani, a o kojem više možete pročitati na priloženoj poveznici.
   Aplikacija je razvijena u partnerskoj suradnji sa svim školama koje koriste sustav i svi su korisnici dobrodošli poslati svaki prijedlog za nadogradnju CARNET-ovom Helpdesku na e-adresu helpdesk@skole.hr. CARNET na temelju tih prijedloga kontinuirano radi nadogradnje sustava, o čemu korisnike obavještava putem administratorskih mailing lista.
   Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama (NN 47/2017, svibanj 2017.) koji školama omogućuje vođenje razredne knjige samo u elektroničkom obliku. Škole koje na ovaj način vode razrednu evidenciju ne moraju ju voditi i u pisanom obliku, već samo na kraju godine trebaju ispisati i pohraniti razrednu knjigu sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

   Informativni webinar na kojem su pokazane osnovne funkcionalnosti potrebne za rad administratora, razrednika i nastavnika dostupan je ovdje.
   Dodatne informacije o usluzi te prava i obveze korisnika e-Dnevnika dostupne su u CDA dokumentu koji se nalazi ovdje

 

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.