41 strukovna škola u konkurenciji za regionalne centre izvrsnosti,
a iz Zadra 3 škole

Zagreb
5. srpnja 2018. (Hina)

 

 

 

 

 


Pregled kandidatura

 

   Na temelju Javnoga poziva osnivačima za kandidiranje strukovnih škola za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti u konkurenciji za milijardu kunu iz EU fondova je 41 strukovna škola, a nakon postupka ocjenjivanja, očekuje se da će do sredine srpnja biti imenovano oko 25 centara kompetentnosti.
   Iz Zadarske županije kandidati za regionalne centre izvrsnosti su: Medicinska škola Ante Kuzmanića, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića i Strukovna škola Vice Vlatkovića.

   Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objasnila je u izjavi Hini kako centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.
   "S milijardu kuna iz EU fondova pokrećemo reformu nepravedno zaboravljenoga strukovnog obrazovanja. U centrima kompetentnosti učenici će imati priliku učiti u uvjetima kakvi će ih kasnije dočekati na radnome mjestu“, istaknula je ministrica Divjak.
   Na Javni poziv osnivačima za kandidiranje strukovnih škola za imenovanje regionalnim centrima kompetentnosti u sklopu reforme strukovnog obrazovanja i osiguranih milijardu kuna iz EU fondova za regionalne centre kompetentnosti stigle su ukupno 42 kandidature strukovnih škola.
   Radna skupina Vijeća za strukovno obrazovanje utvrdila je kako je od 42 kandidature, njih 41 zadovoljilo uvjete propisane Zakonom o strukovnom obrazovanju i dokumentom Mreže regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju.

   Jednu ili više kandidatura podnijele su sve županije i Grad Zagreb, osim Virovitičko-podravske županije i Ličko-senjske županije koje nisu podnijele samostalne kandidature. Na razini podsektora najviše je pristiglih kandidatura u području elektrotehnike (10), slijedi poljoprivreda (9), turizam i ugostiteljstvo (8), zdravstvo (8) te strojarstvo (7).
   Jedna kandidatura nije zadovoljila uvjete propisane Javnim pozivom s obzirom na to da je bila riječ o prijedlogu škole koja nije na popisu škola koje su osnivači mogli kandidirati za regionalne centre kompetentnosti.


   Sada pak slijedi postupak ocjenjivanja dostavljenih razvojnih planova tih kandidatura, a imenovanje otprilike 25 centara kompetentnosti očekuje se do sredine srpnja.

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.