Svečano otvaranje
58. Glazbenih večeri u Sv. Donatu


PROGRAM

 

 

 

Foto: Željko Karavida

 

   U srijedu, 4. srpnja na Forumu započinju 58. GLAZBENE VEČERI U SV. DONATU koncertom "Njegovo veličanstvo, klavir!"
   Koncert otvorenja 58. Glazbenih večeri u sv. Donatu pripast će Simfonijskom orkestru HRT-a uz tri vrsna solista pijanista – nagrađivanog hrvatskog pijanista Marijana Đuzela, umjetničkog ravnatelja Glazbenih večeri u Sv. Donatu Juricu Šošu i laureata brojnih europskih natjecanja, ruskog umjetnika Andreja Gugnina, a sve pod vodstvom dirigenta Pierrea – Andréa Valadea!


    Prvi put na otvorenom, pod zvijezdama na otvaranju Večeri, publika će imati priliku slušati izvedbe klavirskih koncerata. Na programu će biti tri reprezentativna majstorska ostvarenja skladatelja koji su stvarali romantičarskim glazbenim jezikom. Marijan Đuzel bit će solist u izvedbi Totentanza Franza Liszta, Jurica Šoša svirat će Rapsodiju na Paganinijevu temu za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova, a Andrej Gugnin izvest će Koncert za klavir i orkestar u b-molu, br. 1 Petra Iljiča Čajkovskog.
Njihov koncert održat će se na zadarskom Forumu s početkom u 21. 30 h, a ulaz je slobodan.
   Ovaj koncert najbolja je pozivnica građanima i gostima Grada na preostalih 12 koncerata Glazbenih večeri u Sv. Donatu koje će trajati do 9. kolovoza.

   Glazbene večeri u Sv. Donatu oduvijek su služile Glazbi, kao i Gradu i njegovim stanovnicima. U uravnoteženom su omjeru posjetiteljima ispunjavale očekivanja njihova glazbenog ukusa i iznenađivale njihov umjetnički senzibilitet. Donosile su novo, alternativno i eklektično, ali i popularno i provjereno. Festival je kao jedan od pionira kulturnog turizma u Hrvatskoj zaista spajao stanovnike svojega grada i turiste koji su svake godine sve češće dolazili u najljepši grad srednjeg Jadrana. A ta su se dva lica grada spajala na njegovim ulicama, na trgovima poput Foruma, koji je od rimskoga doba do danas sâmo srce Zadra. Na tome istom Forumu, pod zajedničkim nebom svih umjetnika, Zadrana i turista, tradicionalno se otvaraju 58. Glazbene večeri na pozornici s pročeljem Sv. Donata kao najljepšom kulisom.

 

 

 

 

   Dobitnik Porina Pavao Mašić
donosi Umijeće fuge Johanna Sebastiana Bacha!

   Prvi koncert nakon otvorenja 58. Glazbenih večeri (predviđena za subotu 7. srpnja 2018.) održat će se u petak, 6. srpnja 2018. s početkom u 21 sat u Katedrali sv. Stošije, a izvest će ga orguljaš Pavao Mašić!

   Tradicionalno smatrana jednom od najzagonetnijih skladbi, zbirka Umijeće fuge Johanna Sebastiana Bacha izazivala je zanimanja brojih glazbenika i muzikologa, intrigirala svojom zagonetnošću i poticala razne teorije o svojoj prirodi. Jedan od zagovornika demistifikacije tih glazbenih redaka bio je Bachov sin Carl Philipp Emanuel, koji je djelo izdao nakon očeve smrti te ga proglasio „najsavršenijom zbirkom fuga namijenjenih praktičnom muziciranju“.
   Orguljaš i čembalist Pavao Mašić, rodom iz Šibenika, također se pridružio demistifikaciji Bachove kultne zbirke. Dobitnik sedam nagrada Porin te mnogobrojnih drugih međunarodnih priznanja, oduvijek je pridavao posebnu pozornost Bachovoj glazbi; kao temeljiti istraživač repertoara koji izvodi, u stalnoj je potrazi za što izražajnijim interpretacijama. Tako će njegova izvedba Umijeća fuge zasigurno odisati originalnošću i suverenošću koje može proizvesti samo veliki poznavatelj materije kakvome se obraća i originalna najava iz prvog izdanja (1751.): „Oni koji poznaju povijest glazbe priznat će da se ovakvo djelo, u kojemu je detaljnim elaboracijama na jednu jedinu temu predstavljen cijeli nauk o fugi, dosad nigdje nije moglo susresti.“

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.