Iz Udruge književnih stvaralaca „Riječi iznad svega"

Poziv na natječaj
„Millenuium stih – poetski maraton
Riječi iznad svega 2“

 

 

 

 

 

 

 

   Udruga književnih stvaralaca „Riječi iznad svega" poziva učenike osnovnih i srednjih škola Zadarske županije i njihove mentore na sudjelovanje u natječaju „MILLENIUM STIH – POETSKI MARATON RIJEČI IZNAD SVEGA 2“.20;.

   nakon uspješnog poetskog maratona koji se 30. rujna 2017. održao u crkvi sv. Donata na kojem je sudjelovalo preko 150 pjesnika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, studenata i odraslih pjesnika, što je imalo odličan medijski odjek, ove godine, po drugi put organiziramo poetski maraton.
Pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Zadra, Sveučilišta u Zadru i TZ Zadar udruga književnih stvaralaca "Riječi iznad svega" održat će 28. rujna 2018. manifestaciju "Millenium stih – poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA" 2 u crkvi sv. Donata u samoj povijesnoj jezgri grada.

Ova manifestacija ima nekoliko ciljeva:
   a) Promicanje čitanja i pisanja, posebice poetske riječi, kod različitih dobnih skupina, od osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata do odraslih ljudi. Od studenoga 2015. do ožujka 2016. godine troje mladih znanstvenika s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković, proveli su istraživanje među zadarskim srednjoškolcima. Rezultat istraživanja pokazuje da 63 % učenika srednjih škola u zadnjih godinu dana nije bilo u kazalištu. Posjećenost drugim kulturnim manifestacijama još je daleko niža što su umnogome doista porazni rezultati. Ovom manifestacijom nastojimo popularizirati kulturu pisane riječi i književnosti kao umjetnosti riječi koja je to i po samoj svojoj definiciji.

   b) Pored obrazovne funkcije, ova manifestacija obogatit će i kulturni aspekt događanja u turističkoj ponudi u vrijeme postsezone kad u našem gradu još uvijek relativno velik broj turista. Manifestacija je i službeno uvrštena u program TZ Zadar za 2018. godinu.

   Na manifestaciju se mogu prijaviti učenici svih osnovnih i srednjih škola Zadarske županije. Slobodno možete poslati i radove koji su već bili objavljeni (u školskim časopisima i sl.) ili izvedeni na LiDraNu i sličnim smotrama.

   Kao što se vidi iz programa, primarni je cilj ove manifestacije popularizacija pjesničke riječi – posebice kod mlađeg naraštaja. Djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta sudjeluju u programu sa svojim stihovima. S obzirom da program podupire Zadarska županija, intencija je da u programu sudjeluju učenici svih škola Zadarske županije, što također omogućuje djeci da se međusobno upoznaju te da prezentiraju svoju školu u svom širem zavičaju.

   Nakon manifestacije svi učenički radovi koji budu prijavljeni i pročitani na manifestaciji bit će objavljeni u prigodnoj zbirci „Millenium stih- poetski maraton RIJEČI IZNAD SVEGA 2“
   Pozivamo vas da se pridružite programu manifestacije i organizirate sudjelovanje svojih učenika ovom programu.

   Natječaj je otvoren od 20. travnja do 1. lipnja 2018.
   Pjesme mogu biti napisane na hrvatskom standardnom jeziku kao i na dijalektu.

   Škole mogu prijaviti maksimalno pet radova, a po učeniku maksimalno dva. Svi radovi koji pristignu na natječaj uvrstit će se u program manifestacije te će ih učenici moći pročitati i tako sudjelovati u programu. Također, svim sudionicima i njihovim mentorima bit će uručene i zahvalnice.

   Radove je potrebno dostaviti u Word 97-2003/ Times New Roman/12 na adresu:
milleniumstih-poetskimaraton1@net.hr 

   VAŽNO: pjesma zajedno s naslovom, podatcima o učeniku i mentoru, skupa s proredima može imati najviše 24 retka (zbog propozicija vezanih uz tisak zbirke).
   Uz sam tekst pjesme potrebno je dostaviti ime i prezime autora, dob i razred, ime i prezime mentora kao i adresu e-pošte.

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.