Iz Srednje škole Bratula Kašića Pag

Manifestacija Ca, ča, što
u okviru Dana Grada Paga

 

   Na proslavi Dana Grada Paga, koja se održala 18. svibnja 2018., sudjelovali su i učenici Srednje škole Bartula Kašića Pag. Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj su sudjelovali gradonačelnici i načelnici otoka, ostali visoki dužnosnici i uzvanici, naši učenici još su se jednom predstavili manifestacijom Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku. Učenici ugostiteljskih usmjerenja s mentorima i ostalim nastavnicima koji vrijedno doprinose učeničkoj zadruzi Slani škoj, pripremili su tradicionalna jela s otoka Paga, kao i poseban štand kojim se predstavila učenička zadruga.

   Tako se na bogatoj trpezi moglo pronaći ponešto za svakoga. Primjerice, puži s krumpirima, hobotnica na salatu, sipa na brudit s crnom palentom, sipa i bob, rižot od lignji, toć od janjetine s makarunima, šparoge s jajima i slično. Za ljubitelje slatkih varijanti, bilo je štrudela od skute, rafijola, te pandešpanja.
   Nadalje, još jednom su učenici predstavili već poznatu knjižicu recepata Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku, u kojoj se nalaze brojni recepti za pripremu tradicionalnih otočkih jela. Knjižica, osim što sadrži gastronomsku vrijednost, prikazuje i jezičnu raznolikost otoka Paga. Pisana je standardnim hrvatskim jezikom, ali i različitim idiomima pojedinih mjesta na otoku. Također, bili su izloženi i ostali radovi učeničke zadruge, poput magneta s motivima otoka i škole, paške čipke te ostalih rukotvorina.
   Sama proslava i manifestacija bila je posjećena brojnim uzvanicima, gostima, te turistima. Veselimo se sljedećim susretima i još jednom, dobroj, tradicionalnoj spizi te vrijednim učeničkim radovima.

Redakcija RivaOn        
Srednje škole Bratula Kašića Pag

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.