Klasična gimnazija bila je domaćin 31. Državnog natjecanja iz klasičnih jezika

Veni, vidi, vici

 

 

 

 

 

 

   Počašćeni, prihvatili smo ukazano nam povjerenje i bili domaćini 31. Državnog natjecanja iz klasičnih jezika koje se održalo od 26. do 28. ožujka 2018. u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. Sve je započelo ukrašavanjem škole u antičkom duhu kako bismo našim natjecateljima još više dočarali to razdoblje. Nekolicina nas učenica trećih razreda, odjenule smo toge, stavile lovorove vijence, poput ženā tog razdoblja, te bile na raspolaganju natjecateljima među kojima je bila i naša Katarina Matulić.

   Natjecatelji su došli u ranim poslijepodnevnim satima iz svih dijelova Lijepe Naše. Profesori Ratko Rušev i Neven Nižić podijelili su ih u dvije skupine te vodili u obilazak i upoznavanje grada. Izložili su im kratku povijest Zadra, obišli s njima muzeje te ih uputili gdje kupiti najbolji sladoled u gradu. Nakon slobodnog vremena slijedilo je službeno otvaranje natjecanja.
   Svečano otvorenje održalo se u crkvi sv. Donata u 18 sati. Školski je zbor pod vodstvom prof. Grge Ivkovića otvorio svečanost himnom Republike Hrvatske. Bogati program vodili su maturanti Martina Vidaić i Krunoslav Grebenar, a također su sudjelovali i učenici s Paga sa svojom predstavom o Bartolu Kašiću. U ime Agencije za odgoj i obrazovanje vanjski suradnik Tonći Maleš poslao nam je zanimljiv video iz Afrike. Mnoštvo malih Afrikanaca otpjevalo nam je veselu pjesmu i zaželjelo sreću našim natjecateljima. Sve je sudionike i goste potom pozdravio ravnatelj škole domaćina don Ante Sorić, zatim se nazočnima obratio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Svojim je dolaskom značaj ovog natjecanja potvrdila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, gospođa Jadranka Pečenković Žarković koja je također uputila svoju riječ i ohrabrila natjecatelje, a u ime Državnog povjerenstva za Natjecanje iz klasičnih jezika, njegova predsjednica Zdravka Martinić Jerčić pozdravila je sve natjecatelje, nakon čega je otac nadbiskup Želimir Puljić proglasio otvorenim 31. Državno natjecanje iz klasičnih jezika. Svečano otvorenje zaokružila je pjesma Gaudeamus igitur u izvedbi školskog zbora.
   Sljedećeg dana natjecanja uslijedili su ispiti. U antičkom smo stilu dočekali natjecatelje latinskog jezika, podijelili akreditacije te ih uputili u odgovarajuće učionice. Čekajući početak natjecanja na licima natjecatelja, ali i mentora, bili su vidljivi nestrpljivost, strah, uzbuđenje...
   Za vrijeme ispita latinskog jezika, natjecatelji grčkog zajedno su s prof. Sandrom Gospić i prof. Ines Rakvin posjetili Zlato i srebro grada Zadra. Po završetku ispita iz latinskog jezika, natjecatelji su s prof. Teom Radović i nekolicinom nas, volonterki, posjetili Muzej antičkog stakla. Slijedilo je vrijeme za kratko slobodno razgledavanje, nakon čega je bio ručak.
   Poslijepodne smo proveli u razgledu grda. Prema dogovoru okupili smo se ispred katedrale sv. Stošije te uputili u crkvu sv. Šime gdje je mons. Josip Lenkić prisutne upoznao s prošlošću, značajem i posebnostima crkve. Omogućio nam je vidjeti tijelo svetog Šime, pomoliti se zaštitniku te uzeti pamuk. Preko puta crkve nalazi se nedavno obnovljena Kneževa palača koju smo također imali priliku obići i razgledati njezin postav. Oduševljeni, uputili su se rivom prema Sveučilištu gdje su saznali što znači studirati latinski i grčki te su entuzijastično postavljali pitanja, a poneki su čak sa studentima govorili latinski.
   Pri svečanoj podjeli priznanja u školskoj dvorani svi su sudionici pronašli prigodne darove. Čestitamo svim sudionicima Državnog natjecanja jer je velik uspjeh uopće doći do najviše razine. Posljednji dan natjecanja sudionici su proveli na izletu u Nin.

Redakcija RivaOn             
Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.