Pirati sa Zrmanje
pokorili Strumički karneval u Makedoniji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Prijateljstvo između Srednje škole Obrovac i Opće srednje škole Jane Sandanski iz Strumice u Makedoniji, nastavlja se u dobrom duhu i nakon pet godina. Na put dug čak 1.150 kilometara prošlog je četvrtka krenulo je 25 učenika i sedam profesora - Marko Dobrić, Ivo Božulić, Nikica Bušljeta, Renato Rupić, Pero Govorčin, Anton Draženović, Zoran Čolić i ravnatelj Srednje škole Obrovac Jurica Ćurko. Put dug 20 sati olakšalo je veselje, pjesma i mladost.

   Povod - Strumički karneval, jedan od najvećih u istočnoj Europi.


   Goste iz Hrvatske u Strumici su s velikom radošću dočekali osoblje i učenici Opće srednje škole Jane Sandanski koji su Obrovčane, kao i svaki put do sada, srdačno i gostoljubivo, primili u svoje domove. Svakog je učenika u „novom" domu dočekao stol prepun tradicionalne hrane i raznih slastica.
   Petak je protekao u razgledavanju grada te su domaćini svojim gostima pokazali neke od najvećih znamenitosti - od Manastira sv. Bogorodice Veljuse do Džamije Orta. Večer je bila rezervirana za posjet noćnim klubovima u kojima se zabavljalo do ranih jutarnjih sati.
   Nadaleko poznati Strumički karneval započeo je u subotu 17. veljače 2018. U povorci je sudjelovalo šezdesetak grupa iz raznih krajeva svijeta pa je originalnost i raznolikost maski bila zagarantirana.
   Obrovčani su se prerušili u šarmantne i vesele pirate sa Zrmanje
    - Iako nas je brojčano bilo manje od ostalih, nema sumnje, ostavili smo odličan dojam na građane i posjetitelje Strumice. Karnevalska povorka kretala se samim centrom grada što smo iskoristili da pozornost Strumičana osim maskama i ludorijama privučemo i domaćim, tradicijskim proizvodima obrovačkog kraja, koje smo tom prilikom predstavili. Povorka je trajala oko dva sata, a nama u dobroj zabavi kao da je proletjela u pet minuta, puni su dojmova obrovački srednjoškolci.
  Koreografiju koju su, kažu, mukotrpno pripremali, predstavili su na pozornici pjevajući dobro poznate stihove - „Malo nas je al nas ima, nije važno srušit ćemo snove svima.“
    Veselje se sa strumičkih ulica u noćnim satima preselilo u noćni klub „Select“. No, kako se kaže, sve što je lijepo, kratko traje pa su pohod na Strumicu pirati sa Zrmanje završili već u nedjelju ujutro okupljanjem ispred škole, gdje su se oprostili i zahvalili svojim domaćinima, a nakon toga krenuli prema Skoplju kako bi kroz nekoliko sati razgledali znamenitosti makedonskog glavnog grada.
   Nakon Skopja, putovanje se nastavilo prema Lijepoj Našoj...
   - U Obrovac smo se vratili u jednu ruku sretni što vidimo svoje bližnje, a u drugu prepuni tuge jer je naše putovanje tako brzo završilo. Škrinja prepuna uspomena zauvijek će nas podsjećati na dane provedene u Strumici, te s uzbuđenjem brojimo dane do dolaska naših prijatelja u Obrovac kako bi i mi njih upoznali s našom kulturom i običajima, ispričali su oduševljeni učenici za većinu kojih je sudjelovanje u ovako velikom karnevalu jedno potpuno novo iskustvo.
   Iznimka nije ni Zorica Venutti, učenica 4. D razreda.
   - Prepuna sam dojmova tim više što mi je bio prvi put vidjeti i doživjeti ovako nešto. Mogu samo reći da se, kao i ostali, nadam da ću ponovno biti u mogućnosti sudjelovati na ovakvom događaju, zaključila je Zorica.
   U Strumicu je s učenicima i profesorima putovao i ravnatelj Srednje škole Obrovac Jurica Ćurko.
   - Naše prijateljstvo sa srednjom školom Jane Sandanski iz Strumice započelo je 2013. godine te se nadamo očuvanju te tradicije i sljedećih godina. Ovaj oblik izvanučioničke nastave je povezao dvije odgojno-obrazovne ustanove na nadasve zanimljiv i kreativan način te stvorio nova prijateljstva, kazao je Ćurko.

Redakcija RivaOn   
Srednje škole Obrovac

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.