Županijska smotra Art dizajn

Poziv i poticaj za ART DIZAJN 2018.
na temu: Kamen po kamen

 


 


 


 


 

 

   Poziv i poticaj za sudjelovanje na Županijskoj smotri Art dizajnu 2018. koji ove godine organizira na temu: Kamen po kamen, a autorice teksta podteme i zadatka su Luca Jović, prof. i Natali Miletić, prof.

    „Tko vidi na mojim slikama samo gromače, ne vidi ništa, tko ne vidi gromače, opet ne vidi ništa.“

Oton Gliha

   Gromača! Riječ neodvojiva od imena Otona Glihe. Iz prirode ona prelazi u sliku. Gromače ga nadahnjuju. Kao što ih je nekad stvarao težak, tako ih i on sada stvara – one su osnovna tema njegova slikarstva. Ali ipak, kako kaže Jure Kaštelan: „On ne slika temu nego ideju, istinu i jednu novu mjeru stvarnosti. Strukturu i geometriju sna. Mjeru života.“
   Što uzeti kršu negoli kamen i taj mu kamen, u obliku suhozida, vratiti. Od kamena uzeto, u kamen vraćeno. Kao dio tradicijskog graditeljstva na cijelom prostoru Mediterana, gromače ili suhozidi poput čipke ili mreže prekrivaju polja, brda, površine. Ne znamo im broja ni duljinu. Nismo prebrojili svaki kamen pažljivo složen uz onaj drugi čineći tako granicu posjeda, barijeru za domaće životinje ili vanjske štetnike. Suhozid danas nije samo ograda, nije samo barijera, nije samo kamen. Suhozid je dio identiteta mediteranskog krajolika, dio baštine i svjedok načina života. Podsjeća i priča o golemu trudu čovjeka i njegovu suživotu sa škrtim krškim krajolikom. Svaki kamen dotaknut je rukom, okupan znojem i položen savijenim leđima naših predaka. Prepoznao je to Oton Gliha, a ljepotu motiva uvidio je i Ivo Pervan koji je iskorištavajući medij fotografije zabilježio organičke i geometrijske oblike proizašle iz ljudskog napora i suživota s prirodom.
   Spominjući ograničenost ili geometričnost suhozidnog krajolika, ne smijemo izostaviti kažune, bunje i ostale kamene građevine koje su nekom neobičnom pravilnošću rasute po jadranskom kršu. Kažune pronalazimo u Istri, u šibenskoj okolici i na otocima bunje, na Krku komarde, u Zagori čemere, na Hvaru trime, na Korčuli torete. Sve su one, kamen po kamen, rasle „u suho“, obogaćujući taj suhozidni krški krajolik. Nekada su pružale zaklon ljudima i životinjama, a sada umjetnicima pružaju inspiraciju.
   Krajolik suhozida je začuđujući, on je herojski, fascinantan, isprepleten, on je snažan. Ponekad čini mrežu geometrijski pravilnih kvadrata koji prekrivaju oku neobuhvatne površine, ponekad kruži i stvara organske oblike poput kamenih rijeka, brežuljaka ili cvjetova. Ponekad se utapa u sivilo krša, a ponekad „iskače“ iz zelenila livada, crvenila oranica i plavetnila mora.

1. http://www.dragodid.org/materijali/kulusic_hr-2004-1_bunje.pdf
2. http://gf.sve-mo.ba/e-zbornik/e_zbornik_10_08.pdf
3. http://www.dragodid.org/materijali/Bracki_suhozidi_small.pdf
4. http://e-ucenje.gfmo.ba/predmeti/rad za zbornik GF suhozidi 0.pdf
5. http://www.dragodid.org/materijali/Ivo_Pervan_vinogradi.pdf
6. https://www.ipu.hr/content/zivot-umjetnosti/ZU_7-8-1968_168-179_VMarkovic.pdf

LIKOVNA REALIZACIJA ZADATKA:
   Učenici ostvaruju likovni rad (apstraktno ili stilizirano) u tehnici po vlastitom izboru. Objašnjenje: zadajući stil želimo izbjeći opisivanje vizualne realnosti objekata. Također, možemo ispustiti nebitna svojstva i odnose te se na taj način usredotočiti na čiste elemente kompozicije. Pomoću linija, ploha, volumena i boja kreirajmo novu realnost čistih likovnih harmonija. Motiv suhozida je samo polazna točka, kako bi naši likovni radovi postali podsjećanje na teksturu i oblik kamena, te način gradnje. Na taj način ćemo doći do zaključka da je apstrakcija konkretna umjetnost, ukoliko je ostvarimo na različite načine kroz primijenjenu umjetnost i dizajn, crtež, sliku, kip, instalaciju, asamblaž, fotografiju, video ili kombiniranu tehniku.
   Dozvoljeno je sudjelovati s više radova, a svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke : ime i prezime učenika, razred, ime nastavnika – mentora, naziv škole, naziv rada i likovnu tehniku.

   Osim navedenog, svaka škola je dužna priložiti kompletan popis radova s gore navedenim podatcima.
  Sve radove treba dostaviti u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna do 20. ožujka 2018.

   Otvaranje izložbe-smotre je 18. travnja 2018., u 12.00 sati, u Kneževoj palači.
 

Redakcija RivaOn              
Škole primijenjene umjetnosti i dizajna

   

© Copyright RivaOn 2018. Sva prava zadržana.