Prenosimo sa:  

UNESCO-va povelju o upisu
zadarskih fortifikacija u svjetsku baštinu

 

 

 

 

 

 

 

 

   Gradu Zadru svečano je dodijeljena UNESCO-va povelja u povodu upisa fortifikacijskog sustava Zadra na Popis svjetske baštine UNESCO-a kao kulturnog dobra u sklopu transnacionalnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća".

   Povelju je gradonačelniku Branku Dukiću uručio pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin.


   - Naš ponos zbog upisa je nemjerljiv. Ja ću gradonačelnik Zadra biti duže ili kraće vrijeme, ali ću Zadranin biti cijeli život. Živjeti ovdje je dar i privilegija, a ulazak na UNESCO-vu listu je kruna našeg truda. Naši su bedemi kao dio fortifikacijskog sustava sagrađeni u vojne svrhe, a danas su postali univerzalna vrijednost koja spaja gradove i narode. Zahvalni smo ministarstvu kulture koje je nosilo projekt, kao i stručnoj skupini koja je ukrasila naše gradove znakom svjetske baštine. Hvala svim Zadranima koji su gradili i čuvali Zadar, mi prihvaćamo dužnost njegovog daljnjeg očuvanja za buduće generacije, rekao je gradonačelnik Dukić.
   U hrvatsku nominaciju Venecijanskih utvrda 15. - 17. stoljeća, upisani su obrambeni sustav Zadra i obrambeni sustav Šibenika, na zajednički prijedlog Italije, Hrvatske i Crne Gore. Zadar je bio vojno i administrativno sjedište jadranskog dijela Republike Venecije te središte pomorskih putova između Venecije i Krfa. Nalazi se na poluotoku utvrđenom gradskim zidinama s nizom bastiona i kortina te vanjskom utvrdom trema kopnu. Izuzetan značaj njegovih utvrda nisu umanjile niti kasnije promjene. Obrana grada na Poluotoku još uvijek čuva izvanrednu akumulaciju nadgrađenih zidova i konstrukcija: monumentalna kopnena vrata - remek djelo visoke renesanse, moćne bedeme i bastione koji demonstriraju ala moderna" vojnu arhitekturu, stajalo je u obrazloženju nagrade.

   Francesco Bandarin rekao je kako UNESCO podupire serijske nominacije jer ne želi da lista bude popis samo nacionalnih bogatstava.
   - Loša je vijest - svi ste zajedno jedan upis. Ako netko napravi nešto loše u Bergamu, napravio je i vama loše. Dobra je stvar da će vas to poticati na daljnju suradnju u očuvanju baštine, rekao je Bandarino, proglasivši i sv. Donat najvažnijim primjerkom karolinške kulture u svijetu.
   Program obilježavanja započeo je u 18 sati, u Muzeju antičkog stakla, otvaranjem izložbe fotografija i predstavljanjem dijela projekta „Zadar Baštini" koji se odnosi na obnovu Bedema zadarskih pobuna. U Malom arsenalu predstavljen je projekt HERA.
   Svečanosti u Arsenalu nazočili su ministrica kulture RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa svojim suradnicima i voditeljicom i glavnom tajnicom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek, kao i predstavnici partnera transnacionalnog projekta „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća".

   

© Copyright RivaOn 2017. Sva prava zadržana.