Nagrada Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj

   Klasična gimnazija Ivana Pavla II. dobitnik nagrade za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije u zajednici pod nazivom „Dobrota nas veže i spaja“ koje se održala u "Tjednu filantropije 2017."

Pet zadarskih škola
uključene u zajedničku inicijativu
za razvoj filantropije u zajednici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Prošloga je petka, točnije 1. prosinca 2017. godine, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održana svečanost dodjele nagrada posvećenih važnoj aktivnosti, razvoju volonterstva među djecom i mladima te pitanju aktivizma u svezi sa zajedničkim angažmanom u zajednici temeljen na njegovanju filantropije. Naime, dodijeljene su godišnje nagrade za volonterstvo „Otisak srca“ ali i prva nagrada za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije u zajednici pod nazivom „Dobrota nas veže i spaja“. I jedna i druga nagrada poticaj su za aktivnost i razvoj volontiranja među djecom i mladima.
   Stoga, ponosni smo dobitnici nagrade „Dobrota nas veže i spaja“.


   Središnje događanje dodjele nagrada odvijalo se u „hramu“ znanja – Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu koje je toga jutra, 1. prosinca, po riječima Cvjetane Plavša-Matić, upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva bilo i „hram“ dobrote.
   Dodjeli su, uz Plavša-Matić i predsjednika Upravnog odbora Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj Enrique Aguada Asenja nazočili: izaslanica premijera – državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Daniel Glunčić, predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade Dražen Vikić-Topić te članica Upravnog odbora Višnja Fortuna.
   Nagrada “Otisak srca” osmišljena je da potakne djecu i mlade na dobrovoljni angažman u zajednici u kojoj žive, nastavnike da svojim znanjem i iskustvom pomognu djeci i mladima da se uključe u život lokalne zajednice te roditelje učenica i učenika da ih podrže u želji za volontiranjem. Volonteri nesebično daju dio sebe, svoje vrijeme i sposobnosti, svoju dobrotu i solidarnost, šire duh zajedništva i čovjekoljublje.
   Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva svake godine raspisuje natječaj za prijavu volonterskih inicijativa ( za učenike osnovnih škola) ali i inovativnih modela volontiranja za srednje škole. Tako je ove 2017. godine dodijeljeno 15 nagrada u iznosu od po 10.000 kuna kojima će se dalje razvijati predložene inicijative tj. modeli.
   Ovo je već deseta godina za redom kako Nacionalna zaklada dodjeljuje ove nagrade. U tom su razdoblju nagrađeni učenici volonteri iz 79 osnovnih i 53 srednje škole, pri čemu se kroz njihov projekt volontiranja uključilo više od 8500 učenika.
   Ove godine, a u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj dodijeljena je i nagrada za zajedničku inicijativu za razvoj filantropije u zajednici pod nazivom ‘Dobrota nas veže i spaja’ koju su osmislili učenici pet zadarskih škola koje su bile uključene u središnje događanje ‘Tjedna filantropije 2017.’ u Zadru od 30. rujna do 2. listopada 2017. godine.
   Ovo je događanje potaknulo djecu (učenike) iz zadarskih škola da se uključe u izradu šarenog lanca dobrote pod sloganom „Dobrota nas veže i spaja – Sami možemo učiniti malo, zajedno možemo učiniti puno“. Djeca su porukama odgovarala na pitanje što je za njih dobrota a kada su se sve te poruke našle na jednom mjestu Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj zajedno s Nacionalnom zakladom odlučila je predložiti ovim školama uključivanje u zajednički angažman za razvoj filantropije. Škole su to rado prihvatile te predložile hvalevrijednu akciju ‘Oblikovanja slikovnice za djecu s filantropskom temom’ s obzirom da su uočili potrebu poticanja učenika i njihovih roditelja na razmišljanje o filantropiji i načinima na koji bi se oni mogli uključiti u pomaganje potrebitima. Slikovnicu će napisati i ilustrirati učenici nagrađenih škola: Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru, OŠ Stanovi, Osnovne škole Petra Preradovića Zadar, Osnovne škole sv. Filip i Jakov i Osnovne škole Šime Budinića Zadar.

   Nakon svečanosti organizatori su nagrađenim učenicima omogućili i posjet jedinstvenoj izložbi postavljenoj u Meštrovićevom paviljonu: Nikola Tesla – Mind from the Future.

Redakcija RivaOn         
Klasične gimnazije Ivana Pavla II.

   

© Copyright RivaOn 2017. Sva prava zadržana.