18. studeni dan - sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Ožanovci obilježili
stradanja Vukovara i Škabrnje

 

   Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Zadrani su zapalili svijeće i održali molitvu za sve stradale. Vukovar je prije 26. godina dao najveću žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske. No, veliku žrtvu pretrpjeli su i svi stanovnici Škabrnje. Samo tog dana ubijeno je 48 civila i 15 branitelja. Kaže se da u tom mjestu gotovo nema obitelji kojoj netko od najbližih članova nije stradao u Domovinskom ratu.

   Da se taj dio Hrvatske povijesti ne zaboravi u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića pobrinuli su se učenici zajedno sa svojim profesorima: Sanjom Mrkić, prof., Antom Gospićem, dipl.ing.. i Matildom Sindičić, dipl.ing. U svima nama su ta sjećanja stradanja i jednostavno je preteško. Naši učenici koji su premladi i nisu to sve prošli po našim pričama i predavanjima osjete da je to bilo nešto ružno i bolno, gdje su ljudi osjetili veliku patnju i stradanja.
   Svake godine tradicionalno imamo minutu šutnje u razredu i to bude takva tišina, to bude tako dostojanstveno kako oni daju počast poginulima i braniteljima, onima koji su uspjeli preživjeti, čisto da zahvale što u miru sjedimo, pišemo latinicom i govorimo Hrvatski. Prigodni program započeo je Glavaševićevim filmom „Priča o gradu“. Nekoliko učenika pripremilo je prigodne recitacije o Vukovaru. Školski zbor domoljubnim pjesmama uveličao je atmosferu.
   Duboko smo zahvalni svima koji su branili Vukovar i Škabrnju te posebno dragim braniteljima koji su žrtvovali svoj život kako bismo mi danas živjeli u SLOBODNOJ HRVATSKOJ.

Redakcija RivaOn             
Poljoprivredne, prehrambene i  
veterinarske škole Stanka Ožanića

   

© Copyright RivaOn 2017. Sva prava zadržana.