Europski sportski dan
Pažani proveli na "Ravni 1"

Foto galerija

 

 

 

 

   Povodom Europskog sportskog školskog dana učenici Srednje škola Bartula Kašića Pag su u petak, 29. rujna 2017. jednodnevim izletom održali nastavu u prirodi posjetom vjetroelektrani „Ravna 1“ na Pagu.

  
Vjetroelektrana „Ravna 1“ prva je vjetroelektrana u Hrvatskoj, na predjelu Ravne na otoku Pagu. Pokrenuta je 19. kolovoza 2004. godine, a izgradila ju je tvrtka Adria Wind Power, kao prvi komercijalni projekt korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije.
   Vjetroelektrana godišnje proizvodi 15 milijuna kW/h električne energije.
   Vjetroelektrane su danas dio otočnog krajolika, ali i nezaobilazna turistička atrakcija.
  Redovito ih posjećuju učenici i studentske grupe iz raznih škola i mjesta u Hrvatskoj.
   Stoga smo i mi, učenici Srednje škola Bartula Kašića Pag, odlučili u petak, 29. rujna 2017., povodom Europskog sportskog školskog dana, posjetiti vjetroelektrane.
 
   Iako je prethodnih dana bilo kišno i tmurno vrijeme, toga dana osvanuo je vedar i topao dan, idealan za uživanje i provođenje u prirodi. Prije polaska, svaki učenik škole dobio je jabuku i bočicu vode kako bi imao dovoljno energije za lakše prevladavanje puta koji ga je čekao. Nakon nastave rasporedili smo se u autobuse koji su nas prevezli do mjesta od kuda smo odlučili započeti svoje pješačenje.
   Kada smo stigli na polazište, sportski tipovi učenika vrlo su brzo zauzeli vodeće položaje u dugačkoj koloni u kojoj su bili preostali učenici i profesori. Uspon je trajao više od jednog sata, makar se nama učinio mnogo dužim. Za vrijeme uspona međusobno smo se družili kroz razgovor i pokoju pjesmu i divili zapanjujućem pogledu koji se pružao na pašku solanu. Vjetroelektrane su nas iznenadile i zadivile svojom, onako izbliza, divovskom visinom i širinom. Odlučili smo uzeti predah, ovjekovječiti događaj fotografiranjem i uživati u dobrom raspoloženju i predivnom sunčanom danu. Nakon predaha, ponosni i ushićeni izmjenjivali smo dojmove zadovoljni kvalitetno provedenim vremenom u prirodi te bili obogaćeni prizorom stvarne veličine i ljepote paških vjetrenjača koje su nam izdaleka djelovale kao figurice na velikoj, kamenoj površini.
   Jedno je sigurno, svi smo se nezaboravno proveli i nadamo se da će u skoroj budućnosti biti organiziran barem još jedan izlet u prirodi, ako ne i više njih, na kojima ćemo se družiti, rekreirati i educirati.

Lana Dabo i Petra Tamarut      
Redakcija RivaOn          
Srednje škole Bartula Kašića Pag

   

© Copyright RivaOn 2017. Sva prava zadržana.