Prenosimo sa: 

Bravo, đaci:
Srednjoškolci su spasili arhiv zadarske knjižnice

 

 

 

 

 

   Učenici Pomorske škole u Zadru pošteno su zavrnuli rukave ovih dana i dali se u popravljanje šteta od poplave nakon obilnih kiša koje su potopile grad. Pomogli su Znanstvenoj knjižnici...

   Školarci su se poredali jedan do drugog i u tren oka, dodajući se iz ruke u ruku, izvadili iz podruma građu Znanstvene knjižnice s kojom dijele zajedničko dvorište. Arhiv je naime poplavio, a učenici su spasili stare novine i knjige tako što su ih izvukli na vjetar i sunce da se suše. Ravnatelj pomorske škole Svetko Perković pustio ih je s nastave te knjižnici ustupio školske prostorije koje su ostale suhe i klupe na kojima se građa sušila, tako da ih svakodnevno na provjetravanje mogu iznositi skupa sa stolovima. Građu je trebalo izvaditi kako bi podrumsku prostoriju Znanstvene knjižnice isušili isušivači vlage koji su u Zadar stigli iz drugih gradova na ispomoć.
   - Ponosan sam na klince iz Pomorske škole, tim više što sam u toj školi radio 16 godina kao profesor hrvatskog i knjižničar. Svaka čast i njima i ravnatelju koji nam je ustupio prostor. Kad bi se materijali položilo jedan uz drugi po policama, bilo bi tu čak  80 metara građe. Ona je morala van jer kad isušivač radi, sve mora biti zatvoreno da bi kupio vlagu iz zidova,  a ne iz van kroz otvoreni prozor.
   Taj postupak  jako digne temperaturu u prostoriji što bi moglo oštetiti građu i dovesti do pojave bakterija i gljivica. Ima tu starijih novina iz 50-ih godina, kao što je Borba ili Plavi vjesnik, ali i novijih primjeraka novina koje su tiskane na puno lošijem papiru. Restauratori iz Zagreba su nam kazali da smo napravili ono najbolje što se moglo učiniti. Vrijeme nas je ovih dana poslužilo jer lagana burica uz sunce jako lijepo i brzo suši papir pa se nadamo da će spašavanje biti u potpunosti uspješno - rekao nam je Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice.
   Ravnatelj škole Svetko Perković rekao je da su se učenici rado pomagali u spašavanju arhiva za vrijeme sata tjelesnog odgoja, ali i u vađenju plavo-žute brodice u vlasništvu Pomorske škole u četvrtak. To je barka u kojoj učenici imaju praktičnu nastavu i uče navigaciju, a obilna kiša koja se sručila na grad, potopila ju je na morsko dno u obližnjoj lučici Foša.
   - Pomogli su roniocima ronilačkog kluba Sv. Rok iz Bibinja izvući potopljenu barku s dna lučice. Stvarno su se pokazali, svaka im čast - pohvalio ih je ravnatelj.

Rozeta Bogeljić
24 SATA    

   

© Copyright RivaOn 2017. Sva prava zadržana.