Uspjesi hrvatskih srednjoškolaca na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Brazilu

Zagreb, 22.srpnja 2017.
(Hina) 

 


 Marin Varivoda
(Gimnazija Franje Petrića)
brončana medalja na IMO

 

 

    Mladi hrvatski matematičari osvojili su dvije srebrne, tri brončane medalje i jednu pohvalu na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Rio de Janeiru u Brazilu.

   Na olimpijadi koja se održava od 13. do 24. srpnja sudjeluje ukupno 615 učenika iz 111 država, a šesteročlanu hrvatsku ekipu čine Adrian Beker iz XV. gimnazije, Lugo Mihovilić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina, Petar Nizić-Nikolac iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lukas Novak iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, Borna Šimić iz slavonskobrodske Gimnazije "Matija Mesić" te Marin Varivoda iz zadarske Gimnazije Franje Petrića.

   Adrian Beker i Lukas Novak osvojili su srebrne medalje, a Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu je ovo četvrta olimpijada, Lukasu druga, dok su ostali na olimpijadi prvi put, stoji u priopćenju njihovih voditelja Ivana Krijana i Mea Bombardellija.

   Put na olimpijadu kao i pripreme organizira Hrvatsko matematičko društvo, a financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

   Blanka Pedišić, ravnateljica Gimnazije Franje Petrića, slavnog zadarskog MIOC-a bila je ushićena s viješću koju je jutros doznala kad je Marin svojom mentorici, prof. matematike Aidi Vlainić poslao poruku. Ali čekali su da to bude i službeno objavljeno.
   - To je izvanredan uspjeh. On i voli i radi matematiku. Toliko je vrijedan i željan znanja da mi je vijest o ovom sjajnom rezultatu najdraža upravo radi našeg Marina, kazala nam je ravnateljica MIOC-a.

   Marin Varivoda već je osvojio nekoliko matematičkih priznanja, prema kojima su ga vodili mentorica svih najuspješnijih zadarskih matematičara Aida Vlainić, te donedavni učenik Gimnazije Franje Petrića Daniel Paleka, koji je slobodno vrijeme posvetio njegovim pripremama za državno natjecanje. Marin je prvenstvo osvojio, te je nedavno zaslužio i priznanje Oskar znanja.
 

   

© Copyright RivaOn 2017. Sva prava zadržana.